НОВИНИ

Крайнодесните спечелиха европейските избори във Франция

Крайнодесните във Франция печелят първото място в надпреварата за Европарламент с 23,31 процента. Водачката на Националния сбор Марин льо Пен поиска президентът Макрон да разпусне парламента.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:32, 27.05.2019
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Медиите коментират ката тежък удар за президента Макрон и неговите амбиции да се превърне в най влиятелния европейски лидер както и да се чуе думата при избора на новите ръководители на европейските институции

Марин Льо Пен обяви тази победа като "победа на народа" след съобщаването на прогнозните резултати от изборите за Европейския парламент и призова за разпускане на Националното събрание

Марин Льо Пен, водач на партия " Национален сбор": Макрон трябва да си направи изводи, след като превърна изборите в референдум на неговата политика, но и на неговата личност. Резултатите от европейските избори потвърдиха новата разделителна линия между националисти и глобалисти. Мощно движение за промяна във властта се роди тази вечер.

Според нея президентът няма друг избор, освен да свика нови парламентарни избори. Защото гласът за „Национален сбор" е глас за Франция и за нацията, каза тя. Подчерта, че вчерашният вот е показал нивото на доверие на французите в действащата власт.

По-рано водачът на нейната Жордан Бардела, определи резултатите като „наказание за управляващите" и „урок по скромност за президента на Френската Република".

Той призова за съставяне на "мощна група" в Европейския парламент, обединяваща популистките формации в Европа.


;
Жордан Бардела, водач на листата на партия "Национален сбор": Възходът на нашите съюзници в Европа и възникването на нови сили на целия континент открива пътя към съставяне на мощна група в Европейския парламент.

Как реагира Елисейският дворец - "Второто място е разочароващо, но не и наказателно".

Кандидатите на управляващата партия постигнаха достоен резултат и Той показва, че президентското мнозинство се представя добре, което не се е случвало досега партия на власт до оценка коментираха още от френското президентство.

Наказателен вот - това беше коментарът на експертите

Филип Кайла - президент на "Европа без граници": Младите излязоха да гласуват и това е едно от много важните неща, които се случиха във Франция. Да, президентът Макрон загуби в полза на Марин Льо Пен ,но разликата е само един процент. И добрата новина за него е че в новия Европарламент, той най-вероятно ще бъде лидер на една нова голяма либерална група. И трето - да във Франция крайно дясното e силно и не отскоро. Резултатът на Льо Пен на тези избори реално е по-нисък от предишните през 2014 г. и от президентските също. Хората, които я подкрепят, като цяло са срещу Европа, защото живеят в малки села и нямат работа. Ако статутът им се промени и вотът им за традиционните партии ще се увеличи.

В 10-те секции във Франция гласуваха 1452-ма българи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Винъс Уилямс отпадна в първия кръг на Ролан Гарос
Винъс Уилямс отпадна в първия кръг на Ролан Гарос
Четирима станаха арестуваните за взрива в Лион
Четирима станаха арестуваните за взрива в Лион