В Италия евроскептиците спечелиха европейските избори . Крайнодясната партия "Лига" на вицепремиера Матео Салвини получи най-много гласове. Коалиционният им партньор "Пет звезди", обаче, се оказаха трети. Втори са социалистите.

На европейските избори преди 5 години съуправляващата партия Лига получи малко над 6%. Сега подкрепата за нея е около 33 процента.

Матео Салвини, вицепремиер и лидер на "Лига": Резултатите от вота потвърждават очакванията ни. Но сега не е време за празненства, а за действия. Милиони европейци ни показаха, че имаме мисия - да насочим дебата за Европа в правилната посока.
© БГНЕС
Ще има ли обединение на евроскептичните сили от Италия и Франция в новия ЕП?

Ще има ли обединение на евроскептичните сили от Италия и Франция в новия ЕП?

Евроскептичната партия "Лига" на вицепремиера Матео Салвини печели изборите в Италия, показват екзит половете. Изненадващо, втора е лявоцентристката "...

Европейският вот, обаче, се оказа поражение за коалиционния партньор на Лига. Движение "Пет звезди" получи около 17% от гласовете. Само преди година, на парламентарните избори те имаха подкрепата на 32 на сто от гласоподаватели. Резултат, който със сигурност ще промени баланса в правителството, смятат анализатори.

Втората партия, получила най-много гласове е опозиционната лявоцентриска Демократическа партия. Тя има около 22%.

Освен вота, другата тема, която се обсъжда днес в Италия, е предложението на автомобилния консорциум „Фиат-Крайслер“ да се слее с „Рено“. От френската компания отговориха, че приемат да разгледат офертата. Ако сливането се случи, това ще бъде третият в света автомобилен гигант.

Евроскептиците се очаква да спечелят изборите в Италия

Евроскептиците се очаква да спечелят изборите в Италия

Повече от 46 милиона италианци гласуват на евроизборите, определяни като тест за популярността на евро-скептичните и националистически сили не само в...

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019