НОВИНИ

​Крехкото примирие в Сирия продължава ​

Сирийската опозиция ще се придържа към примирието, въпреки поне 15 регистрирани нарушения от страна на режима и неговите съюзници, обяви днес неин говорител. През първото денонощие от влизането в сила е имало девет нарушения, но прекратяването на огъня като цяло се спазва, отчита руската армия. Саудитска Арабия открито обвини Русия и режима в Дамаск в нарушение на примирието.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:49, 28.02.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Спирането на огъня влезе в сила в нула часа на вчерашния ден и снощи бе приветствано от първите дипломати на Русия и САЩ. В телефонен разговор двамата са обсъдили и военно сътрудничество в негова подкрепа.

Сирийската опозиция обяви, че ще внесе оплакване до ООН и страните, подкрепящи прекратяването на огъня, за руски въздушни удари край Алепо и нападения на Хизбула в град Забадани. Опозицията иска да знае как се наблюдава примирието. 180 души са загинали в първия му ден, повечето при нападение на Ислямска държава в северна Сирия, съобщиха сирийски правозащитници от Лондон.

През вчерашния ден е имало шест случая на артилерийски обстрел при Дамаск от райони под контрола на умерената опозиция, отчита руската страна. Тя е получила Съединените щати списък с 69 въоръжени опозиционни групировки, които приемат условията за прекратяване на огъня. Отделно разполага и с декларации за съгласие от 17 групировки от умерената опозиция.

100 бойци са навлезли днес в Сирия от турска територия и са атакували град Тал Абиад в провинция Рака с турска артилерийска подкрепа. Турски обстрел е имало и срещу селище в провинция Латакия, съобщи руската страна. Тя е поискала обяснение за обстрелите от Съединените щати, тъй като Турция е в състава на международната коалиция, водена от Вашингтон.

Израел приветства примирието от хуманитарна гледна точка, но предупреди, че запазва "червените си линии".

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Всяко споразумение в Сирия трябва да включва прекратяване на иранската агресия срещу Израел от сирийска територия. Няма да приемем снабдяване с модерно оръжие на Хизбула от Сирия към Ливан.

Междувременно турският парламент изключи Русия от държавите, с които ще поддържа парламентарни връзки на фона на кризата около сваления руски самолет в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Муна Ал Шайе и нейните Образи от Перлата на Изтока
Муна Ал Шайе и нейните "Образи от Перлата на Изтока"
Струпването на мигранти в Гърция продължава
Струпването на мигранти в Гърция продължава