НОВИНИ

Дарителска кампания за пострадалите в пожара в Кресненско

Днес общината в Кресна започна дарителска кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите от пожара.Окръжния съд в Благоевград остави в ареста пастира Костадин Митев, обвинен в палеж по непредпазливост, от който тръгна големия пожар в района на Кресненското дефиле. Според прокуратурата Митев е хвърлил неизгасена цигара и оттам пламнали сухите треви. Щетите от 6- дневния пожар са огромни.

bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 05.09.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Седмица след пожара Дядо Йосиф от село Ощава не може да се отърси от преживения ужас. През сълзи ни разказва, че само за ден е загубил почти всичко, което е градил с години. Огънят изпепелил лятната кухня в двора. Там били скрити спестяванията му - около 1 600 лева. Напълно унищожена е част от покъщнината. Ламариненият покрив на дома му спешно се нуждае от ремонт, за да не рухне цялата къща.

Йосиф Ковачев: Качи се горе да видиш дали можеш да дишаш. То има по нещо запазено ама то е опушено, не става за живот. Тримата, аз и той, те бяха още деца, правихме това нещо. Имахме всичко, всичко! И кола - горе-долу я карахме, ама сега нямаме нищо.

Колата на дядо Йосиф също е изгоряла.

Йосиф Ковачев: Аз как да ида до селото да взема хляб? Горе-долу я бутах, ама сега...

От общината в Кресна казаха, че до края на седмицата ще започнат спешни ремонти по къщата на дядо Йосиф и другите две семейства, които пострадаха най-сериозно при пожара.

Николай Георгиев, кмет на община Кресна: Тези хора действително остават на улицата, идва зимният сезон, в който се очаква температурите да паднат, не може хората да ги оставим на улицата. Ще помоля чрез вашата медия и хората, които имат на склад повече фуражи, животински храни - сено, слама - да помогнат на тези хора.

В района се отглеждат около 3 000 овце и повече от 1 000 крави, които след пожара няма с какво да бъдат изхранени. На сайта на община Кресна е поместена банковата сметка за пострадалите от пожара хора. Има и телефони, на които всеки, който иска да помогне, може да получи повече информация. От кметството в Кресна казаха още, че за възстановяване на опожарените къщи в село Ощава ще търсят финансова помощ и от държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Технически коноп може да се отглежда в България, канабис - не
Технически коноп може да се отглежда в България, канабис - не
Почистиха паметника на Съединението в Пловдив (СНИМКИ)
Почистиха паметника на Съединението в Пловдив (СНИМКИ)