НОВИНИ

Кръгла маса за проблемите на етническата интеграция започна в Асеновград

Национална кръгла маса за проблемите на етническата интеграция започна в Асеновград. До нея се стигна след протести на жителите на града за повече сигурност и равна права на всички етноси, след като мъже от ромския квартал нападнаха състезатели по гребане. Какво очакват хората от днешната дискусия и кой е най-важният проблем който трябва да бъде решен? Вижте прякото включване на репортера ни Мариела Хубинова

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
12:03, 24.08.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Хората очакват наистина проблемите да бъдат решени.

Участници, които присъстват на кръглата маса са част от образователното и социалното министерство, както вицепремиерът Валери Симеонов и омбудсмана Мая Манолова. Те гарантират, че се взимат някакви мерки за решаването на тези проблеми. Тук има и представители на малките общини и представители на инициативния комитет на протестиращите граждани, в който са и родителите на пострадалите деца в началото на месец юли.

Според родителите част от мерките вече се прилагат, но за съжаление те не са достатъчни. Те посочват, че проблемите с незаконно пребиваващите роми в Асеновград, както и с техните незаконни къщи, не може да се решат само с разговори. Трябва да се погледне в дълбочина и назад във времето. Защото по техни данни през 2014 година е имало около 230 незаконни къщи, които и в момента стоят. Според тях в момента постройките, които се бутат, са помощни постройки.

Според бащата на едно от пострадалите деца Иван Тодоров адвокатите на побойниците са завели дело срещу него и детето му.

По време на дискусията всички признаха, че през годините са похарчени много пари за ромската интеграция, но за съжаление без никакви резултати и сега на много места има цъкащи бомби, които могат да се превърнат в големи конфликти.

На дискусията експертите обявиха мерките, които предстоят да се приложат от новата учебна година.

Вицепремиерът Валери Симеонов даде подробности за новия подход за обхващане на всички ученици, включително и децата на ромската общност от училище. Това са едни съвместни групи мeжду представители на образователното министерство, социални специалисти и полиция, които ще обикалят по места, за да проконтролират дали всички деца, които трябва да бъдат включени в задължителната образователна подготовка, са включени в подготвителни групи в училище.

Вижте още подробности във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Склад горя на ул. „Челопешко шосе“ в София
Склад горя на ул. „Челопешко шосе“ в София
13-годишно момиче е с опасност за живота след катастрофа във Варна
13-годишно момиче е с опасност за живота след катастрофа във Варна