НОВИНИ

Кръгова икономика? Как работи

Животът на материалите може да бъде удължен чрез повторната им употреба, поправка или рециклиране. А това, заедно с намаляването на отпадъците, постепенно се превръща в обичайна практика в Европа.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:00, 10.05.2018
13023
Чете се за: 01:14 мин.
Истории
кръгова икономика работи

Например, заложена цел е до 2030 г. прахосването на храна да намелее наполовина. За да стане това, са необходими инвестиции - в съоръжения за складиране, технологии, иновации.

Само в Европейския съюз се изхвърля 40% от произведения хляб. В Глазгоу обаче го превръщат в бира. Смята се, че тази практика датира отпреди хиляди години. Но ето, че е преоткрита днес, когато стар хляб и изостанали кифли от пекарна в града се добавят към малцовия ечемик в малка пивоварна също там.

В също Дания има успешни примери за кръгова икономика. Местни компании са специализирани в дейности като повторна употреба на бебешки дрешки или споделени пътувания.

В първия случай срещу месечна вноска потребителят получава 20 броя дрехи с точния размер на своето дете. Когато станат малки, се сменят с други с по-голям номер. Върнатите дрехи преминават през контрол за качество и професионално почистване. А после отиват при следващото бебе. Резултатът - 70-85% по-малко текстилни отпадъци.

Подобна практика съществува в Белгия, само че там разменят на същия принцип детски велосипеди.

Статистиката в Дания показва, че една кола превозва средно по 1,4 човека. Какво може да се направи с празните седалки са измислили други предприемачи. Те продават празни места в автомобилите чрез платформа. Още от 2005 г. милиони потребители я посещават, а 300 хиляди места са продадени. Днес споделените пътувания намират своето място във все повече европейски страни, включително България.

Във френския град Бордо кръговата икономика намира приложение дори в строителството. Там е изградена сграда, като са използвани рециклирани инертни материали. Постройката е предназначена за социално настаняване.

Текстилни компании, включително и на популярни марки, правят кампании за събиране на стари дрехи, които после рециклират и превръщат в нови модели.

Тези примери нагледно показват как работи кръговата икономика. А резултатите са налице, макар и все още недостатъчни.

В годините 2008 - 2016 г. дялът на рециклираните битови отпадъци в ЕС е нараснал от 37% на 46%.

Около 8 милиарда тона материали се преработват в енергия или продукти всяка година в ЕС, но само 0,6 милиарда тона постъпват от рециклиране.

Въпреки подобрението обаче, рециклираните материали задоволяват едва около 10% от търсенето на материали в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите отново не се разбраха за ЧЕЗ
Депутатите отново не се разбраха за ЧЕЗ
Автомобилният сектор в България произвежда продукция за близо 1 млрд. евро
Автомобилният сектор в България произвежда продукция за близо 1 млрд. евро