По-малко от половината задържани за корупция полицаи на граничен пункт Лесово ще получат обвинения. Това каза пред БНТ ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев, без да уточни точния брой. Вчера при спецакция на ГДБОП и ДАНС бяха задържани повече от 30 служители на границата с Турция.

Лесово, ЕлховоИван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: В рамките на разследването очакваме да се съберат още доказателства, работата ще продължи. Разследването е само на няколко месеца и кръгът постепенно ще се разширява. Амбицията на колегите е кръгът от обвиняеми да стигне по-високи нива от Агенция "Митници".

Очаква се днешните обвинения да бъдат за участие в престъпна група, вероятно първоначално ще има и няколко престъпления за искане и получаване на подкуп, уточни още Гешев.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: Сумите са в размер на 4-5000 евро месечно. Като в това настоящото досъдебно производство е променен начинът за разпределяне на събраната сума. Събраната сума се разпределяла ежедневно на всяка смяна, с цел да не се натрупват големи суми и да не бъдат заловени с примерно месечната сума, както се случи в случая, условно да го наречем Лесово 1. И затова действията по разследването ще са доста по-затруднени отколкото да в първия случай. В края на вчерашния ден бяха задържани и двама ръководители началник-смяна. Идеята ми и амбицията на колегите е да стигнем и по-нагоре.

Според журналиста Слави Ангелов големият проблем е, че по всички тези дела няма присъди.

Слави Ангелов, журналист: Прокуратурата казва, че прави, каквото може, но реално тя не прави нищо, защото причините за провала на всички тези дела са три. Коренят се в това, че разследването се води повърхностно, некомпетентно и мудно. Реално ние нямаме присъди в нито една от тези групи и на Капитан Андреево имахме митничари, които са доайени, задържани са по 3-4 път.

Още за акцията на граничния пункт "Лесово" и анализа на Слави Ангелова вижте във видеото.

Повдигат обвинения за митничари от граничния пункт "Лесово"

Повдигат обвинения за митничари от граничния пункт "Лесово"

На колко от митничарите на граничен пункт Лесово ще бъдат повдигнати обвинения. Това престои да стане ясно днес. Вчера при спецакция на ГДБОП и ДАНС...

Доказани са 300 случаи на взимане на подкупи от митничари на пункт "Лесово"

Доказани са 300 случаи на взимане на подкупи от митничари на пункт "Лесово"

Мащабна полицейска операция на пункт "Лесово" заради подкупни митничари. Арестувани са повече от 30 митнически служители. Задържаните са действали кат...

Арестувани са повече от 30 митничари при спецакция на граничния пункт Лесово

Арестувани са повече от 30 митничари при спецакция на граничния пункт Лесово

Продължава специализираната операция на граничен пункт Лесово срещу организирана престъпна група от митнически служители, уличени в искането и получа...