Криминалисти на ОДМВР-Шумен пресякоха престъпна схема за изработване и разпространение на неистински български документи за самоличност. Оперативните действия стартирали след проведено разследване по сигнал, получен преди дни за предстояща сделка на задграничен паспорт и други документи.

Шумен

В хода им била планирана и организирана полицейска операция, реализирана под надзор на наблюдаващ прокурор. В резултат на предприетите професионални действия, на 11 април към 15.30 часа, в момент на предаване на плик, криминалистите установили трима мъже, участници в сделката - К.Г./54г./, А.Г./51г./ и 47-годишен мъж от варненското село Тръстиково.

От лек автомобил "БМВ" с варненска регистрация били иззети неистински документи, между които фалшив български паспорти. Последвали претърсвания в жилища, обитавани от К.Г. и А.Г. в Шумен, и в автомобили, ползвани от тях. Иззети са компютърни конфигурации с инсталиран софтуер, принтери, скенер, ламиниращи устройства, карти памет, флаш устройства, пластики, фолиа и специална хартия и други вещи за производство на фалшиви документи. Открити са и неистински документи за самоличност, изработени за клиенти. В хода на разследването са разпитани и свидетели.

С полицейска мярка за 24 часа са задържани петима мъже. С прокурорско постановление на К.Г и А.Г. са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл. 308 ал. 3 /изготвяне на неистински документи за самоличност с цел имотна облага/. На обвиняемите е взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 2000 лева. Работата по случая продължава.