Почти 90% от света отчита по-бавен икономически растеж и тази тенденция ще продължи и през следващата година. Това показват данните на Международния валутен фонд. По-рано днес на специална пресконференция във Вашингтон изпълнителният директор на институцията Кристалина Георгиева отговори на въпроси на журналисти от цял свят.

Основните теми бяха не само глобалното развитие, но също така премахването на търговските санкции и Брекзит като Георгиева заяви, че излизането на Великобритания от Евросъюза при всички случаи с или без сделка внася несигурност в икономическата среда.

Кристалина Георгиева, изпълнителен директор на Международния валутен фонд: Както знаете и до момента прогнозирахме по-бавен глобален растеж на световната икономика както за тази, така и за следващата година. 3% през тази година и 3,4% през 2020 година. И при двата случая, това е понижение на прогнозите, които обявихме през април. Измерено през брутния вътрешен продукт на страните , почти 90 на сто от държавите отчитат понижаване на растежа.