Кристалина Георгиева може да бъде следващият председател на Европейския съвет. В Брюксел продължава срещата на върха на европейските лидери, които се събраха снощи, за да посочат кандидатите за топ позициите в европейските институции - председател на Европейската комисия, на Европейския парламент, на Европейския съвет и на Европейската централна банка.

Каква е новата развръзка от срещата, която продължава цяла нощ - вижте в прякото включване на кореспондента ни от Брюксел Десислава Апостолова.

Имената за топ позициите в евроинституциите са: Франс Тимерманс - председател на Европейската комисия, Кристалина Георгиева - председател на Европейския съвет, Манфред Вебер - председател на Европейския парламент. Настоящият белгийски премиер Шарл Мишел може да поеме поста върховен представител по въпросите на външните работи и сигурността, който досега заемаше Федерика Могерини.

Тази нощ българският премиер Бойко Борисов успя да разговаря с кандидата на ПЕС за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. От публикация в официалния Фейсбук профил на премиера стана ясно, че България ще подкрепи неговата кандидатура за поста.

Европейските лидери бързат да изберат днес председателите на важните постове, защото утре започва първата сесия на новия Европейски парламент, така че срещата на върха ще продължи докато има решение.

Преговорите за ключовите постове в Европа продължават и днес

Преговорите за ключовите постове в Европа продължават и днес

На извънредна Среща на върха европейските лидери не можаха да се договорят за разпределението на топ позициите в ЕС – председател на Европейската коми...