НОВИНИ

Кристалина Георгиева отхвърли подозренията на "Политико" за конфликт на интереси

"Неверни твърдения и спекулации". Така заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева определи твърденията на престижното издание "Политико", което обвинява българския комисар в конфликт на интереси. Изданието пише, че 6 месеца преди да напусне поста си, Георгиева е подписала споразумение, което облагодетелства служители на Световната банка.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:52, 30.11.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
"Чувствам се длъжна да разсея неверните твърдения и спекулации, които се разпространяват по мой адрес и във връзка с управлението на европейския бюджет", написа Георгиева във фейсбук профила си.

Изданието публикува статия, която обвинява българския комисар, че е договорила по-високи от досегашните комисиони за служители на Световната банка, които управляват европроекти.

"Световната банка е партньор на Комисията - с нея имаме споразумение, което гарантира, че парите на данъкоплатците са защитени и отиват по предназначение", казва Георгиева.

Според нея споразумението между Комисията и Свотовната банка не е ново, а съществува от 2009 година и е направено в съответствие с всички процедури. Тя пояснява, че Световната банка не взима комисионна от 17% за управлението на средства, както пише Политико. Често комисионната е между 2% и 5% и при всяко положение е до 7% - таванът, определен по правилата на Европейската комисия.

"Конфликт на интереси няма. Детайлите около споразумението са договорени от службите на Комисията, без моето пряко участие", пише още Георгиева.
;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приютът за бездомни в Русе се препълни още при първия студ
Приютът за бездомни в Русе се препълни още при първия студ
Зимната обстановка в София е спокойна
Зимната обстановка в София е спокойна