Тежките търговски спорове подкопават световната икономика, която ще се изправи пред най-бавния си растеж от близо десетилетие. Това заяви новият директор на МВФ Кристалина Георгиева в първата си реч като управляващ директор на Международния валутен фонд.

© БГНЕС

Изследванията показват, че влиянието на търговските конфликти се разпростира навсякъде и страните трябва да са готови да отговорят в унисон с вливането на пари, допълни Георгиева. Тя призова за увеличаване на данъците върху въглеродните емисии за справяне с другото предизвикателство пред глобалната икономика: изменението на климата.

Кристалина Георгиева, директор на МВФ: През 2019 г. очакваме по-бавен растеж в 90% от света. Глобалната икономика сега е в синхронизирано забавяне. Това означава, че тази година растежът ще падне до най-ниския си темп от началото на десетилетието.
© БГНЕС

За глобалната икономика кумулативният ефект от търговските конфликти може да означава загуба от около 700 милиарда долара до 2020 г. или около 0,8% от БВП, обясни Георгиева.

Тя се позова на изследвания на МВФ, според които вторичните ефекти като загубата на доверие и реакциите на финансовите пазари – са много по-големи от тези на прякото икономическо въздействие на митата.

Много икономики разчитат на централните банки и ниските лихви, за да подкрепят икономическата експанзия, но задържането на ниските нива твърде дълго може да доведе до рисково поведение на инвеститорите, предупреди Георгиева.

© БГНЕС

Тя каза още, че справянето с кризата с климатичните изменения ще изисква промяна в националните данъчни системи, която включва голямо увеличение на налозите върху въглеродните емисии.

Кристалина Георгиева, директор на МВФ: Това е криза, при която никой не е имунизиран и всеки носи отговорност за действията си. Ограничаването на глобалното затопляне до безопасно ниво изисква значително по-висока цена на въглерода.

При сегашната средна цена на въглерода от 2 долара на тон, има малък стимул да се направи преход към нови форми на енергия. Тези нови данъчни приходи могат да бъдат използвани за смекчаване на щетите и да подкрепят инвестициите в чистата енергийна инфраструктура, която ще помогне на планетата да се излекува, обясни Кристалина Георгиева.

© БГНЕС
Предизвикателствата пред Кристалина Георгиева като нов директор на МВФ

Предизвикателствата пред Кристалина Георгиева като нов директор на МВФ

Безспорно една от най-значимите новини от началото на седмицата е стъпването в длъжност на Кристалина Георгиева в МВФ. Тя е първият лидер на организа...