Кристалина Георгиева встъпва в длъжност като управляващ директор на Международния валутен фонд. Тя поема поста от Кристин Лагард, която ще оглави Европейската централна банка.

Кристалина Георгиева е първият ръководител на Международния валутен фонд, родом от страна с развиваща се икономика, и втората жена на тази позиция след Кристин Лагард.

Като управляващ директор на Фонда българката ще се изправи пред редица предизвикателства, сред които търговското напрежение между САЩ и Китай и ситуацията в Аржентина, която миналата година получи рекорден заем в размер на 57 милиарда долара.

Самата Георгиева признава, че поема поста във време, когато световната икономика е изправена пред много рискове. В краткосрочен план приоритет ще бъде минимизирането на риска от икономически спад и гарантирането, че ако все пак такъв настъпи, страните ще са готови да справят.

В дългосрочен план благородната, по думите ѝ, цел е да се подпомогнат държавите да изградят по-силни икономики и да подобрят живота на хората.

Кристалина Георгиева беше единственият кандидат за поста управляващ директор на МВФ. Институцията специално промени устава си, за да отпадне възрастовото ограничение, което беше пречка за одобряването ѝ.

Кристалина Георгиева с видеообръщение: Аз се гордея, че съм българка

Кристалина Георгиева с видеообръщение: Аз се гордея, че съм българка

Специално видеообръщение на Кристалина Георгиева по повод поемането на 5-годишния мандат като управляващ директор на МВФ от утре. Преди това българкат...