НОВИНИ

Кристиан Линднер - цената на компромиса и риска

По-добре да не управляваме, отколкото да управляваме лошо - това беше реакцията на лидера на либералите вчера сутринта след маратонските предварителни преговори за коалиция. Кой е Кристиан Линднер, когото сега мнозина обвиняват за провала на коалиция "Ямайка".

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:29, 21.11.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Кристиан Линднер - роден във Вупертал, завършил политически науки, член на Партията на свободните демократи от 18-годишен и сега на 38 в центъра на безпрецедентната буря в германската политика. Преди това през 2013-та само на 34 стана най-младият лидер на партията, но след друго безпрецедентно събитие - отпадането й от Бундестага.

На парламентарни избори тогава за първи път от 64 години свободните демократи не прескочиха 5-процентовата бариера и преживяха унизителен провал. Това се случи след коалиционното управление с консерваторите на канцлера Меркел и мнозина смятат, че неуспехът им се дължи на впечатлението у избирателите за политически опортюнизъм. След катастрофата новият млад амбициозен лидер се захваща да поправи грешката.

Кристиан Линднер, лидер на Партията на свободните демократи (23 ноември 2015 г.): Госпожа Меркел по-скоро иска да успокоява, отколкото да реформира. В това отношение ние, свободните демократи се излъгахме в нея, втори път няма да се случи.

В предизборната кампания тази година Линднер беше фотогеничното модерно лице на партията си, политикът с послания и извън статуквото - например, че анексирането на Крим, е реалност, която Германия поне за момента трябва да приеме. С почти 11 на сто Свободните демократи се завърнаха в Бундестага. Но той явно много внимава за цената на компромисите.

Кристиан Линднер (20 ноември 2017 г.): Не искаме да сме отговорни за духа на настоящите предложения. Някои от мерките смятаме дори за вредни. Няма да предадем мъжете и жените, които са гласували за нас, като подкрепим политика, в която не сме напълно убедени. По добре да не управляваме, отколкото да управляваме лошо.

Линднер пое политически риск, каква ще е неговата цена - ще покаже развръзката от политическата криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел предпочита нови избори пред кабинет на малцинството
Меркел предпочита нови избори пред кабинет на малцинството
Разкриха телефонна измама за 70 хиляди лева
Разкриха телефонна измама за 70 хиляди лева