Кристин Лагард подаде оставка като директор на Международния валутен фонд (МВФ). Решението ще влезе в сила на 12 септември. Това се казва в изявление на Лагард, разпространено от финансовата институция.

© БГНЕС

"Срещнах се с Изпълнителния съвет и подадох молба за оставка, която ще влезе в сила на 12 септември. Отказът от моите ангажименти, за което беше обявено по-рано, ще остане в сила до този момент", се посочва в изявлението. Лагард е взела решението за оставката си "в интерес на фонда, защото това ще ускори процеса на избор" на неин наследник.

"Изпълнителният съвет сега ще предприеме необходимите стъпки за предвижване на процеса по избирането на нов директор. Дейвид Липтън ще остане наш изпълняващ длъжността директор", отбеляза тя.

На срещата на върха на ЕС на 2 юли кандидатурата на Лагард беше издигната за президент на Европейската централна банка. В тази връзка Лагард още същия ден обяви, че временно прекратява своята работа като директор.

По-рано Ройтерс съобщи, че тя не е подала веднага оставка, защото не е била убедена, че нейната кандидатура ще бъде одобрена от Европейския парламент.

Как европейските лидери се разбраха за постовете в ЕС?

Как европейските лидери се разбраха за постовете в ЕС?

За председател на Европейската комисия беше предложена германката Урсула фон дер Лайен, за председател на Европейския съвет - белгиеца Шарл Мишел. За...