НОВИНИ

Кристин Лагард подаде оставка като директор на МВФ

Кристин Лагард подаде оставка като директор на Международния валутен фонд (МВФ). Решението ще влезе в сила на 12 септември. Това се казва в изявление на Лагард, разпространено от финансовата институция.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:51, 16.07.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света
кристин лагард подаде оставка директор мвф

"Срещнах се с Изпълнителния съвет и подадох молба за оставка, която ще влезе в сила на 12 септември. Отказът от моите ангажименти, за което беше обявено по-рано, ще остане в сила до този момент", се посочва в изявлението. Лагард е взела решението за оставката си "в интерес на фонда, защото това ще ускори процеса на избор" на неин наследник.

"Изпълнителният съвет сега ще предприеме необходимите стъпки за предвижване на процеса по избирането на нов директор. Дейвид Липтън ще остане наш изпълняващ длъжността директор", отбеляза тя.

На срещата на върха на ЕС на 2 юли кандидатурата на Лагард беше издигната за президент на Европейската централна банка. В тази връзка Лагард още същия ден обяви, че временно прекратява своята работа като директор.

По-рано Ройтерс съобщи, че тя не е подала веднага оставка, защото не е била убедена, че нейната кандидатура ще бъде одобрена от Европейския парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Вигенин: Горанов да понесе отговорност след хакерската атака
Кристиан Вигенин: Горанов да понесе отговорност след хакерската атака
Водата в 10 варненски села е негодна за пиене
Водата в 10 варненски села е негодна за пиене