20-годишният Кристиян Бойков е освободен от ареста с най-леката мярка "подписка". Оказва се, че информационната система на НАП не е част от критичната инфраструктура.

Информационната система, от която незаконно са копирани личните данни на милиони хора, не е част от критичната инфраструктура. Това е причината да се промени обвинението в по-леко, което е и по-леко наказуемо.

Кристиян е с чисто съдебно минало, което значи, че дори съдът да го признае за виновен, наказателната му отговорност ще бъде заменена с административно наказание - глоба от 1000 лева.

Малко след освобождаването му, неговият адвокат коментира, че Кристиян е невинен и дори да му бъде наложено най-лекото наказание, те ще го обжалват.

Любен Казанлиев, адвокат: Кристиян е освободен, той е при нас, правната квалификация на деянието е променена, но той продължава да е обвинен поради което не можем да коментираме много. Ние ще се борим до последно защото смятаме че той е невинен, защото и най-ниското наказание предвидено в закона - считаме, че не е относимо към него, то ще му нанесе прекалено голяма вреда в професионален план в бъдеще. Поради това той не може да си позволи да бъде обвинен в съд и да не се защити адекватно.
Георги Янков, търговски директор на фирмата работодател: Ще върнете ли Кристиян на работа, господин Янков? - Честно казано да, не знаем кога. Това зависи от чисто процесуалния ход на нещата. Засега просто сме щастливи, че сме заедно и не е в ареста.

Защо информационната система на НАП не е критична инфраструктура става ясно от писмо, което НАП е изпратила по искане на Софийската градска температура. В писмото от Агенцията са описали, че тя не е критична, тъй като не отговаря на изискванията по Наредбата за критична инфраструктура.

От НАП са написали, че има предложение до Министерство на финансите тази система да бъде критична, но това така и не се е случило.

Система, в която се съхраняват нашите лични данни, тези за нашите данъци и осигурителни вноски не е критична.