Младият музикален идол Кристиан Костов е българският участник, който ще представи страната ни на Евровизия 2017. Той ще стъпи за първи път на сцената на конкурса през май в украинската столица Киев.

© Благой Цицелков

Според предварително изтегления жребий, България е във втория полуфинал на музикалното състезание, който ще започне в 22:00 часа българско време на 11 май. Тогава зрителите и журитата на 21 държави ще могат да гласуват за българския представител (Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония, Естония, Израел, Малта, Холандия, Сърбия, Дания, Русия, Румъния, Сан Марино, Литва, Хърватска, Норвегия, Беларус, Унгария, Австрия и Ирландия).

Чуйте песента, с която ще се представим на Евровизия 2017 (ВИДЕО)

Чуйте песента, с която ще се представим на Евровизия 2017 (ВИДЕО)

Кристиан Костов е българският представител в "Евровизия" тази година. Той ще стъпи за първи път на сцената на конкурса през май в украинската столица...

Кристиан Костов, български представител на "Евровизия 2017": Това е най-големият и вълнуващ подарък, който можех да получа 2 дни, преди да навърша 17 години. Новината, че съм избран да представя България на тази престижна сцена ме кара да се чувствам безкрайно щастлив, но и отговорен пред всички българи. От избраните участници досега, се очертава да съм най-младият, което ми се случва често. Но точно това ме мотивира да покажа, че е важно колко е голямо сърцето, таланта и вдъхновението.

Артистът, който от миналата година е част от музикалната компания Вирджиния Рекърдс, е познат на българската публика като изпълнител на едни от най-големите поп хитове у нас през последните няколко месеца и финалист от четвъртия сезон на музикалното риалити X Factor. Дебютният му сингъл „Не си за мен” оглави националната класация на най-излъчваните български песни в ефир за две седмици, а песента на Pavell & Venci Venc’ с негово участие, „Вдигам Level”, беше лидер в официалната класация 14 поредни седмици.

Песента, която Кристиан Костов ще представи на Евровизия 2017, е озаглавена „Beautiful Mess”. Композицията е с модерно поп звучене, а текстът е история на контрастни чувства и герои. Българската песен е посветена на младите хора, отстояващи ценностите, в които искрено вярват. Проектът е реализиран специално за конкурса от Вирджиния Рекърдс. Музикалната компания избра песента да бъде създадена в партньорство с творческия екип на Symphonics, в който са композиторите и музикални продуценти Борислав Миланов (България), Себастиан Арман (Австрия), Йоаким Бо Персон (Швеция). Към този международен тандем, който стои зад „If love was a crime” – хитът, завоювал 4-то място на финала на Евровизия 2016 в Стокхолм, тази година се присъединиха Алекс Омар и Александър В. Блей.


© Благой Цицелков
Станислава Армутлиева, управител на Вирджиния Рекърдс: Вярвам в Кристиан от момента, в който стъпи на сцената на X Factor. Усетът му за музиката, способността да вълнува с гласа си, невероятната му работоспособност и издържливост, въпреки 17-те му години, го правят най-необикновеното и талантливо момче, което съм срещала. Не съм сама в оценката си за него. Това е и причината един от най-талантливите авторски и продуцентски екипи в Европа да ни предложи именно Крис да изпее тази великолепна песен, с която да кандидатстваме в конкурса на БНТ за Евровизия. Комбинацията между Крис и песента е настръхваща и съм изключително щастлива, че българските и чужди експерти, помогнали на БНТ да направи своя избор, са усетили това. Чест е за нас да работим с екипа на Symphonics, както и с този на Българската национална телевизия, но най-голямата чест и отговорност е заедно да се борим за успеха на България на този престижен конкурс. На Евровизия няма обещания за успех, но за нас ще е важно да направим всичко, което е по силите ни да представим страната ни достойно. Най-голямата ни мечта, свързана с музиката, е да се научим да прескачаме граници, да печелим публика по цял свят. Силно вярвам, че трябва да се борим за това.
© Благой Цицелков

За тазгодишния музикален конкурс Българската национална телевизия потърси партньор за участие сред продуцентските компании и професионалните екипи в музикалния бизнес.

Йоана Левиева – Сойър, делегиран продуцент „Специални проекти” - БНТ: Получихме по-голям брой кандидатури от очакваното и повечето бяха на много високо ниво. Искам да благодаря на всички продуцентски компании и музикални екипи, които се отзоваха на поканата на БНТ и представиха впечатляващи проекти. Изборът беше труден, но това много ни зарадва. Партньорството с музикалната индустрия по отношение на конкурса Евровизия е утвърдена практика от години в много държави. Тя дава възможност да се обединят усилията на активно работещи професионалисти, да се преодолеят проблемите с финансирането, за да можем да имаме достойно представяне. Вярваме в успеха на Кристиан и на избрания проект. Надяваме се да успеем още догодина да развием този вид партньорство с музикалния бизнес.

В БНТ постъпиха общо 11 кандидатури с предложение за българското участие в Евровизия 2017, които включваха песен, изпълнител и концепция за сценично представяне. Предварителна селекция от страна на обществената телевизия допусна до участие 6 предложения, които отговарят на всички посочени от медията изисквания. Те бяха консултирани с международни експерти с опит в Евровизия от 12 държави (Малта, Израел, Италия, Сърбия, Холандия, Беларус, Белгия, Дания, Украйна, Великобритания, Армения и Франция). Чрез специално създадена онлайн платформа музикалните специалисти имаха възможност да се запознаят с всички представени проекти и да изразят своето професионално мнение и препоръки, които да подпомогнат експертната комисия на БНТ при взимането на окончателно решение. (Подробности за процедурата по избор на българския представител ще откриете в допълнителната информация по-долу).

Песента „Beautiful Mess”, с която Кристиан Костов ще представи България на Евровизия 2017, ще бъде достъпна днес след 18:00 часа българско време в официалния канал на Евровизия в YouTube и сайта на конкурса - eurovision.tv.


Новини и повече подробности за българското участие в Евровизия 2017 следете в сайта на БНТ за Евровизия – eurovision.bg и Facebook страницата BNT Eurovision Bulgaria.

Кристиан Костов е един от най-популярните поп изпълнители от новото поколение както в България, така и в Русия. Артистът, с корени от две държави (България и Казахстан, откъдето са неговите родители), е роден на 15 март 2000. Той започва музикалната си кариера на 6 години в престижната музикална школа в Москва "Непоседы", която е известна с развитието на млади таланти. В нейното портфолио можем да намерим доста известни имена от руската музикална сцена като "tA.T.u." и Сергей Лазарев. Школата дава професионален тласък на Кристиан и възможността да участва в множество концерти от голям мащаб до 2011-а, когато решава да напусне групата и да стартира солова кариера. Той има участия в редица национални и международни състезания, като "Sound kids", където е победител, "Нова вълна за деца" (финалист, 2012) и трето място на "Школа музыки" (2012). Въпреки тези успехи, нищо не може да се сравни с участието на Кристиан в предаването за деца-таланти "The Voice Kids", където негов ментор става победителят от Евровизия 2008 Дима Билан. В шоуто Кристиан успява да стигне до финалната фаза и въпреки, че не успява да спечели, неговите спиращи дъха изпълнения пленяват сърцата на милиони зрители.

Преди две години Крис е поканен да участва в големия финал на проекта на UNICEF #Imagine project. През годините събитието е обединявало доста известни личности като Одри Хепбърн, Дейвид Бекъм, Кати Пери и много други. През 2014-а Кристиан Костов е единственият, роден в Русия изпълнител, който е поканен на една сцена с личности като Йоко Оно, Хю Джакман, Даниела Меркюри и др.

По-късно през същата година, той издава първия си сингъл в Русия - "Слушай дождь". През април 2015 Кристиан изпълнява композицията си пред повече от 3000 души, впечатлявайки не само със своето пеене на живо, но и с хореографията си, която изпълнява с неговия собствен танцов състав - "KrisKrew"

През август 2015 идва ключовият момент, който преобръща живота на Кристан. Докато е в родината на баща си - България, той решава да опита късмета си в четвъртия сезон на популярния риалити формат X Factor. Благодарение на качествата си, той придобива изключителна популярност сред българската публика, изпълнявайки по неповторим начин кавъри на песни на Джъстин Бийбър, Hozier, Сам Смит и Бруно Марс.

Малко след появата си в X Factor, той подписва договор с една от най-успешните продуцентски компании в България - Вирджиния Рекърдс. Неговият дебютен сингъл "Не си за мен" оглави националната класация на най-излъчваните български песни в ефир за две седмици. По-късно парчето се сдоби и с английска версия, чието заглавие е "You Got Me Girl". Песента на Pavell & Venci Venc’ с негово участие, „Вдигам Level”, беше лидер в официалната класация 14 поредни седмици. Хитът е гледан от над 6 милиона души в YouTube.

С кариера, обречена на успех в две държави и възможност да изпълнява песни на различни езици, Кристиан Костов е изключително развълнуван и горд да бъде избран да представя България на Евровизия тази година.