НОВИНИ

Кристиян Кръстев, бивш транспортен министър: В железниците има бъдеще

Изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, финансовият Филип Алексиев и председателят на Съвета на директорите на “Холдинг БДЖ” Велик Занчев, който е и заместник -министър на транспорта подадоха оставки по искане на транспортния министър Росен Желязков.

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 09.11.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Мисля, че това е логичен ход на министъра на транспорта с оглед на ситуацията, която е в железниците и декларацията дори от самия изпълнителен директор, че не може да се справя със ситуацията, че подвижния състав и цялостната експлоатация в момента е на ръба на техническата изправност и че не може да се справя, коментира Кръстев.

Кристиян Кръстев, бивш транспортен министър: В годините мисля, че доста неща се направиха, но има още много какво да се направи. Най-важно е, от гледна точка на експлоатацията, какво е състоянието в момента на подвижния състав и най-вече каква е поддръжката на подвижния състав.

Не би трябвало да има компромис с безопасността и тя е на първо място, категоричен е той.

Абсолютно подкрепям мотивите на министъра на транспорта с оглед на това, че не бива да си играем с безопасността на хората и затова е поискал, доколкото разбирам, оставките.

Първо трябва да стартира процедурата, за да стигнем до споразумение, коментира Кръстев по повод темата за новите влакове.

За да бъде спряна от комисията, значи има нередност в документацията, за да коментираме нередностите в документацията, тя трябва да стане публична, за да можем да я коментираме.
Много вероятно да става въпрос за умишленото намаляване скоростта на мотрисите, което може да фаворизира определени участници, като към момента да го говорим е само хипотеза.

Като цяло мисля, че в железниците има бъдеще, обясни Кръстев и допълни, че не става въпрос само за развитие на този вид транспорт в България, а в Европа и в световен мащаб. По думите му, трафикът и автомобилите стават все по -голям проблем и трябва да се обърне по-голям фокус върху железопътния транспорт като цяло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в София?
Защо няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в София?
Очаква се розов диамант да бъде продаден за десетки милиони долари
Очаква се розов диамант да бъде продаден за десетки милиони долари