НОВИНИ

Пожарите на остров Тасос

Критична остава обстановката на гръцкия остров Тасос, където трети ден продължава борбата с горските пожари. Днес се провежда мащабна операция, в която са мобилизирани всички въздушни сили на Гърция за борба с пожарите. Бедственото положение не се усеща в курортите, където има много български туристи.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:09, 12.09.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Цял ден над Тасос летят самолети и хеликоптери и хвърлят вода по високите части. Там още горят борови и маслинови гори. Тази нощ е имало опасност да изгорят две села, но армията и пожарникарите са овладели огъня. Има изпепелени гори и изгорели до основи къщи. Съвсем различна е картината в туристическите райони. Там не се усеща бедствената обстановка и след първоначалната тревога хората продължават почивката си. Журналистката от БНТ Юлия Стефанова записа свидетелства.

Ние сме отседнали с голяма компания в Лименария. по време на пожара се виждаха голям черен дим, но ние бяхме далече. В компанията ни имаше семейства с малки деца, които бяха готови при усложнения да си тръгнат, но за радост всичко се размина и в момента ни продължава почивката.
Въпрос: Днес по-спокойно ли изглежда всичко
Мъж: да значително по-спокойно, защото още се виждат самолети, които прелитат заедно с хеликоптери също, но вече няма този пушек, значително е намалял, няма и миризма.

Но извънредното положение на Тасос продължава. Днес гръцкият премиер посети острова и обеща пострадалите да бъдат обезщетени. Алексис Ципрас чу благодарности от местните хора, затова че държавата е хвърлила толкова сили за борба с огненото бедствие. Според властите още има риск от ново разпалване на огнища, но има и надежда до утре пожарите да бъдат окончателно потушени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник в Гърция: Обстановката на Тасос се нормализира
От нашия пратеник в Гърция: Обстановката на Тасос се нормализира
Юнкер нареди проверка на бившия шеф на ЕК Барозу
Юнкер нареди проверка на бившия шеф на ЕК Барозу