НОВИНИ

Критично е състоянието на язовир Мраморчица

Вандали предизвикаха критична ситуация на язовир Мрaморчица край врачанското село Горно Пeщене. Стената на водоема е застрашена от скъсване и това създава опасност от наводняване на две съседни села.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
07:13, 08.07.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Язовирът е общинска собственост и от 2 години няма концесионер, който да се грижи за поддръжката му. На водоема няма охрана, но се наблюдава периодично. Така служител от „Напоителни системи” забелязал повредата и сигнализирал в кметството.

Мая Ценова, кмет на с. Горно Пещене: Видяхме, че нивото спада под критичния минимум и това представлява опасност от напукване на стената, отидохме да спрем изпускателния кран, но той е превъртял и не може да се спре изобщо.

Според местните хора повредата е причинена от рибари, които се пробвали да затворят спирателния кран, за да спасят рибата от източването на язовира. Но завъртели в неправилната посока и откъснали болта.

Калин Каменов, кмет на община Враца: Към днешна дата язовирът е пълен на 50 процента, следи се изтичането на водата и засега няма данни за притеснение.

От общината уточниха, че освен язовир Мраморчица, в критично положение са още два язовира. За спешния им ремонт са отпуснати пари от европейския фонд „Солидарност”, обявени са и търгове за изпълнители и се очаква до края на лятото аварийно-спасителните дейности да приключат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават нелегалните гонки в Пловдив
Продължават нелегалните гонки в Пловдив
Тайфунът Непартак удари Тайван
Тайфунът "Непартак" удари Тайван