НОВИНИ

Британската полиция разследва мрежа във връзка с атентата в Манчестър

Британската полиция разследва мрежа във връзка с атентата на Манчестър Арена. Днес в Манчестър бяха арестувани още трима души, вчерашният задържан е брат на атентатора Салбан Абеди, който се взриви в предверието на залата и уби 22-ма души. Един от загиналите е полицай. От снощи във Великобритания повишиха нивото на терористична заплаха на критично. Това означава, че нов терористичен атентат е "вероятен" или "предстоящ". Военни ще подпомагат полицията. Премиерът Тереза Мей отново събра кризисния комитет Кобра.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:07, 24.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
По света
Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Докато тече работата на службите, не можем да пренебрегнем вероятността зад нападението в Манчестър да стои по-голяма група. Взехме решение нивото на риск от терористично нападение да бъде повишено на "критично". Това означава, че нови атаки не просто са много вероятни, а може и да бъдат неизбежни.
Садик Хан, кмет на Лондон: Хората ще виждат допълнителни полицаи, полицаи с оръжие и военни. Няма никаква причина за паника или тревога. Правим всичко възможно жителите и туристите да са в безопасност.

;

Шефът на полицията в Манчестър Йън Хопкинс каза след терористичния акт, че това е най-страшното нещо, което някога е ставало в този град. Но въпреки засиленото полицейско присъствие и мерките за сигурност, хората не се страхуват. Жител на града ни обяснява защо символът на Манчестър е пчела. Първоначално се е свързвал с индустриалната революция и тежката работа, после става символ на градската поп културата. Ние сме вечно заети, винаги работим, нямаме време да се страхуваме, казва той.

- Животът продължава, дори не искам да говоря за терористите. Ако говорим за тях, това означава, че те са ни победили. Днес е нормален ден като всеки останали, сега отивам да отворя кафето. Такива неща са се случвали в миналото и пак ще се случват. Но Манчестър е твърде силен, за да бъде победен.

Въпреки това и в Манчестър хората се питат защо се повтаря познатият сценарият от други държави - за извършителя се знае, че е радикализиран, властите са го наблюдавали, но той е на свобода. Кварталът, в който Абеди е живял, е с висока концентрация на радикални ислямисти.

- Много хора се питат, след като 3000 души в тази страна са в т.нар. Списъци за наблюдение, защо те все още са в страната, защо властите чакат да се случи нещо такова.

Хората смятат, че терористичния акт в Манчестър може да се отрази и на предстоящите избори.

- Лейбъристите сега ще кажат, че не трябва да се ограничава бюджета за полицията. Но икономиката ни тъкмо се възстановява, училищата и болниците също имат нужда от пари.

Парламентарните избори във Великобритания са на 8 юни. След това започват и тежките преговори за Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 май в Благоевград
24 май в Благоевград
Кръстьо Драгинов от Гоце Делчев - с бронзов медал от олимпиада в Казахстан
Кръстьо Драгинов от Гоце Делчев - с бронзов медал от олимпиада в Казахстан