НОВИНИ

Критики и похвали на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН

Повече критики, отколкото похвали се чуха в първите речи при откриването на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН. Напрежението от световните конфликти намери израз в посланията на държавните лидери.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:35, 25.09.2018
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Всички главни действащи политически лица на глобалната сцена се събраха за изключително интересната и проследявана с огромно внимание сесия на ООН.

С нетърпение се очакваше речта на американския президент Доналд Тръмп. Още в самото начало той заяви, че очаква отлични отношения с Иран, но не сега. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пък подчерта, че светът е изправен пред огромен дефицит на доверие.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Америка винаги ще предпочете независимостта и сътрудничеството над глобалното управление, контрол и доминация. Уважавам правото на всяка нация в тази зала да следва своите собствени обичаи, вярвания и традиции. САЩ няма да ви казват как да живеете или да работите, или кого да почитате. В замяна искаме само да уважавате нашия суверенитет.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН: Нашият свят страда от лоша форма на синдром на недостиг на доверие. Хората се чувстват обезпокоени и несигурни. А доверието е на изчезване. Доверието в националните институции, доверието между държавите, доверието в основания на правила световен ред.
;

Премиерът Бойко Борисов също участва в откриването на сесията, като водещ българската делегация. Редица коментари имаше след неговата среща с президента на САЩ Доналд Тръмп в рамките на важен форум срещу разпространението на наркотици, на който България беше съпредседател.

Самият Борисов заяви, че успехите на България в тази сфера се ценят много и той намира приятели на всяка среща с организации, които работят в тази посока.

Премиерът подчерта още, че с Доналд Тръмп се чуват по телефона и са обсъдили планове като например преодоляване на опасностите във военната сфера и сътрудничеството в рамките на НАТО.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо пък похвали страната ни , като каза, че няма проблеми с нито един български гражданин след падането на визите. Трюдо добави, че самият той би дошъл с удоволствие в България.

Уговорка за двустранна визита има и с президента на Египет и бизнес делегация от страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българо-американско съвместно учение се проведе в Ново село
Българо-американско съвместно учение се проведе в Ново село
Премиерът Борисов обсъди мигрантския поток  на среща с президента Ердоган
Премиерът Борисов обсъди мигрантския поток на среща с президента Ердоган