НОВИНИ

Кристалина Георгиева пред БНТ: Оставката ми не е отмъщение към Бойко Борисов

България сега ще има и еврокомисар, и шеф в Световната банка. Това заяви в специално интервю за БНТ Кристалина Георгиева. Тя посочи като причина за оставката й от заместник председателското място в Европейската комисия - уникалната възможност българка да стане първият главен изпълнителен директор в Световната банка.Кристалина Георгиева определи като конспиративни теории предположението, че оттеглянето й като заместник-председател на Европейската комисия е отмъщение към премиера Бойко Борисов и отхвърли опасенията, че оставката й ще повлияе на изборния резултат у нас.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:00, 29.10.2016
Чете се за: 01:34 мин.
У нас
Кристалина Георгиева - заместник-председател на ЕК: Аз мисля, че отговорът на въпроса защо е очевиден. За мен и за страната ни това е уникална възможност да имаме българка като първия главен изпълнителен директор на Световната банка. Това, което ме привлича в новата работа е, че в света, в който живеем все повече проблеми от климатични промени до миграция изискват глобални решения. Институции като Световната банка имат огромно значение за това тези решения да работят. Да вземем бежанската криза - работа, добри условия на живот, това е, което ще спре вълната на хората, заляла Европа и застрашаваща нашата сигурност.

Оставката на Кристалина Георгиева идва малко повече от седмица преди президентските избори у нас и веднага се появиха спекулации, че това може да повлияе на резултата от вота.

Кристалина Георгиева - заместник-председател на ЕК: За съжаление календарът на борда на директорите на Световната банка не е синхронизиран с нашия политически календар. Аз съм убедена, че това е една добра новина за България и се надявам, че тя ще работи като такава.

Кристалина Георгиева отхвърли предположенията, че напускането на Еврокомисията е отмъщение към премиера Борисов заради номинацията за генерален секретар на ООН.

Кристалина Георгиева - заместник-председател на ЕК: Много конспиративни теории са в циркулация, те потвърждават поговорката - "Глупостта не ходи в гората". С премиера Бойко Борисов имаме отлични отношения, ние сме работили, работим и съм убедена, че ще работим добре. Той взе едно правилно решение тогава, когато негови колеги от Източна Европа му поискаха да даде още един последен шанс на региона да се пребори за позицията генерален секретар, той ми го предложи, благодаря му за това, сега това е минало. Аз съм убедена, че и той като мен не гледа назад, гледа напред. За мен това значи да си свърша добре работата в останалите два месеца, това, което ми предстои да довърша, да се подготвя за новата работа. За него, разбира се, да мисли за избора на следващия български еврокомисар. И да си припомним, България винаги ще има еврокомисар, а сега има еврокомисар и шеф в Световната банка.

Сега страната ни започва обсъждане на кандидатура за нов български еврокомисар. Остава въпросът дали той ще наследи ресорът, за който отговаряше Георгиева - бюджет и човешки ресурси.

Кристалина Георгиева - заместник-председател на ЕК: Разбира се, че не се наследява, зависи от избора на кандидата и това е работа на правителството. Убедена съм, че те ще се отнесат много отговорно към този избор, ще се консултират с Жан-Клод Юнкер по тази тема и ще има добър заместник. Аз работих 7 години в Комисията за България. Гордея се, че това, което направих за Европа и за нашата страна, особено в използването на еврофондовете, се цени. За мен е голяма чест, че България ме избра да дойда тук. Благодаря на страната ни, много обичам България, работих до сега да може и страната ми да се гордее с мен така, както аз се гордея с нея. Така ще работя в бъдеще.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София е блокирана заради митинг-концерта на Орлов мост
София е блокирана заради митинг-концерта на "Орлов мост"
Производители от Кюстендил очакват по-слаба реколта от ябълки
Производители от Кюстендил очакват по-слаба реколта от ябълки