Жители на село Ръжево Конаре сигнализираха за преливащи контейнери. Боклукът не е бил извозван там повече от 15 дни и хората се притесняват от зарази. Подобна е ситуацията в останалите 14 села на община Калояново, където контейрите са пълни вече месец. От сметоизвощата фирма признават, че не са успели да спазят графика заради липсата на работна ръка.

Ръжево Конаре, Калояново

105 са контейнерите в село Ръжево Конаре. Оказва се, че не стигат, когато не се извозва редовно боклука - два пъти в месеца, както е според договора, сключен с община Калояново.

Йовка Аврейска - кмет на село Ръжево Конаре: Точно този месец в най-горещия период от годината, в сложна епизоотична обстановка, 15 дни неизвозени контейнери.

В деня, в който екипът ни посети селото, голяма част от съдовете бяха изпразнени, но открихме и места, където контейнерите преливаха.

Костадинка Владимирова: Хората се чудят къде да хвърлят и ги хвърлят долу на земята.
Златан Палийски: Въобще не чистят, а парите си ги взимат. Миналата година плащах за един празен двор и къща 75 лева, тази година - 90 лева.

За БНТ от фирмата, която извършва сметосъбирането, заявиха, че причината в нарушеният график е липсата на достатъчно шофьори. В момента една кола обслужва 15 населени места в общината.

Милена Станева - отдел "Екология", община Калояново: Имаме уверение от фирмата, че ще имаме помощен автомобил, който ще влезе в селата, в които положението е най-критично - Бегово, Сухозем, Долна махала, Песнопой. Те не са извозвани, Песнопой от 12 август.

От община Калояново обмислят да наложат санкции на фирмата заради неспазване на договора.