В София таксиметрови шофьори излязоха на протест пред Столичната община. Те настояват минималната дневна тарифа за километър пробег да бъде фиксирана на 1 лв. Това е увеличение с около 25 %. В същото време през последните седмици има криза с такситата в града. Хората се оплакват, че изчакването им може да достигне часове. Защо намирането на такси се е превърнало в предизвикателство, провери Карина Караньотова.

София

Жителите на София масово се оплакват, че напоследък имат проблем да хванат такси.

- Вече два или три пъти няма коли, по празници в час, който е по-натоварен явно, няма таксита.
- По телефона или ми отказват веднага или ми казват да изчакам 15 минути и след това пак няма такси, не ми изпращат кола.

Пробваме да поръчаме такси и звъним на най-големите компании, но и днес свързването е невъзможно, телефоните дават упорито заето.

Причината обаче не е в липсата на таксиметрови автомобили. В момента в София има около 6000 таксита, което е с 400 повече от 2016 г. Проблемът е в огромния брой заявки, обясняват от таксиметровите компании, защото декември е традиционният месец на фирмените банкети. Като друг фактор изтъкват цените на такситата, които били ниски, особено на фона на скъпия билет за градски транспорт. Затова и тази сутрин шофьорите излязоха на протест пред сградата на общината. Те настояват минималната тарифа да се фиксира на един лев, а нощната- на 1,14.

- Ние не сме транспорт, който трябва да подсигурява социален превоз. Oбърнете се към Европа и вижте нормалните тарифи.

Председателят на транспортната комисия към Столичната общината смята, че искането за по-високи тарифи не е аргументирано, но все пак е потърсено и независимо мнение.

- Ние успяхме и възложихме такъв анализ, който очакваме до края на януари да бъде готов и на база на този анализ да вземем решение за минимална тарифа с цел да изпълним закона.

Според общинския съветник инж. Симеон Славчев таксиметровите шофьори девет години не са плащали данък.

Шофьорите вече няма как да заобиколят плащането на данък, защото разрешителните от Общината за следващата година се издават само след платен патентен данък от 850 лв. Това също може да е причина за липсата на коли. Шофьорите настояват и за повече стоянки, защото заради новите велоалеи са ги премахнали.