НОВИНИ

Криза за речните превозвачи по Дунав заради ограничения в почивките на екипажите

Тежка криза очаква българското корабоплаване по река Дунав, след като стана ясно, че новата директива на ЕС по пакета „мобилност" засяга не само автомобилните, но и речните превозвачи. Новият регламент въвежда ограничения за почивките на екипажите, което според бранша ще доведе до допълнителни разходи и фалити. Много от корабособствениците вече обмислят варианта да плават под чужд флаг, за да избегнат евроизискванията.

криза речните превозвачи дунав заради ограничения почивките екипажите
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 18.05.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

59 са българските компании, които превозват с корабите си товари по река Дунав. Тази дейност осигурява работа на повече от хиляда души. Досега екипажите оставаха на борда на корабите 60 дни, колкото е продължителността на курса. Според новия еврорегламент обаче капитаните и моряците трябва да се приберат вкъщи на 31-я ден, което на практика означава, че ще работят шест месеца в годината и 6 ще почиват. Браншът обаче не е подготвен за такава промяна, защото е свързана с огромни допълнителни разходи.

Драгомир Кочанов - председател на „Българска Дунавска камара": Предполага извънредни транспорти, снабдяване и смяна на отговорностите на един екипаж с друг. Един екипаж товари стоките, друг трябва да ги предава, което е необичайна практика и не се приема добре от товародателите.

За да изпълнят евродирективата, която влиза в сила от първи юни, речните превозвачи трябва да наемат на работа поне още 500 моряци.

Валентин Пашанов: Това са допълнително заплати, осигуровки, но проблемът тука е, че просто няма кадри. Друг вариант е да намалим обема на дейността и ставаме неконкурентоспособни.

Според Българската Дунавска камара от ситуацията ще се възползват товарните превозвачи от Сърбия, Украйна и Молдова, които разполагат с многоброен флот и не са засегнати от промените, тъй като не членуват в ЕС. За да запази България мястото си на пазара с речни превози от бранша настояват максималната продължителност на работа на екипажите да остане 60 дни и очакват съдействие от премиера и транспортния министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес ЕК няма да се съобразява с американските санкции срещу Иран
От днес ЕК няма да се съобразява с американските санкции срещу Иран
Специална мултисензорна стая отваря врати в столична детска градина
Специална мултисензорна стая отваря врати в столична детска градина