НОВИНИ

​Кризата между Иран и Саудитска Арабия се задълбочава

Кризата между Иран и Саудитска Арабия се задълбочава. Хиляди протестираха в Техеран и в Багдад срещу екзекуцията на шиитския духовник ал Нимр. Египет изрази подкрепа за Саудитска Арабия, а Кувейт отзова посланика си в Иран. Техеран и Рияд се обвиняват взаимно за дипломатическия разрив между тях.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:31, 05.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Те отново са по улиците на Техеран за трети пореден ден - възмутени и разгневени от екзекуцията на шиитския духовник ал Нимр в Саудитска Арабия. Подобни протести имаше и по улиците на Багдад. Съвсем логично, предвид шиитското мнозинство в страната. Подсъдимите, включително и ал Нимр, са получили честен и справедлив процес - тази позиция беше обявена часове по-рано от мисията на Саудитска Арабия в ООН.

Абдала ал Муалими, постоянен представител на Саудитска Арабия в ООН: "Ал Нимр беше саудитски гражданин. Той се ползваше със същите права и привилегии за защита по обвиненията като останалите саудитски граждани по време на съдебния процес."

Ал Муалими добави, че Рияд може да възстанови дипломатическите си отношения с Техеран само при условие, че Иран престане да се меси във вътрешните дела на държавите от региона, включително и на неговата. Реакцията на иранския президент Рохани не закъсня. На среща с датския външен министър в Техеран той заяви, че Саудитска Арабия не може да скрие престъплението от екзекуцията на шиитски духовник зад скъсване на дипломатическите връзки с Иран. Рияд изтъква като повод за прекратяване на дейността на мисията си в Техеран нападението срещу посолството, но иранското правителство твърди, че се разграничава от атаката и дори подозира намесата на "чужди елементи" в организирането й.

Саудитска Арабия и Иран, двата бастиона на двете основни религиозни течения в исляма - сунитското и шиитското превърнаха тлеещия от три десетилетия конфликт между тях в дипломатически скандал, коментират световните издания. Факт е, че и двете страни влияят на други конфликти - в Сирия, Ирак и Йемен. Въпросът сега е доколко спорът между тях ще повлияе на процесите за постигане на мир в тези зони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват Тайфи Мекльов от Якоруда и като производител на ракията менте
Разследват Тайфи Мекльов от Якоруда и като производител на ракията менте
 В Кричим посрещнаха Нова година без вода
В Кричим посрещнаха Нова година без вода