НОВИНИ

Кризата с африканската чума по свинете - във фокуса на румънския печат

Епидемията от африканска чума по свинете в Румъния е в центъра на внимание на вестниците в Букурещ. По данни на Националната санитарно-ветеринарна служба, представени вчера, в момента в Румъния има 781 огнища на болестта в 10 окръга. Засегнати са 165 населени места. Потвърдени са и 40 случая при диви прасета, пише в. "Ромъния либера".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:39, 30.08.2018
Чете се за: 01:33 мин.
По света
кризата африканската чума свинете фокуса румънския печат

Румъния и Европа се сблъскват с най-тежката болест по животните от Втората световна война, заяви вчера директорът на Националната санитарно-ветеринарна служба Джеронимо Брънеску. По думите му в момента африканската чума по свинете е активна в Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Унгария, Украйна, Русия, Молдова и Италия. На пресконференция в министерството на външните работи Джеронимо Брънеску посочи, че Испания е потушила огнищата на африканска чума след 30-годишна битка и огромни разходи, а Португалия е поставила рекорд, като е успяла да направи това за 13 години, пише "Ромъния либера".

Опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния" обяви снощи, че иска оставката на министъра на земеделието Петре Дая заради "некомпетентност" при управлението на кризата с африканската чума по свинете, съобщава в. "Адевърул". В прессъобщение "Съюз за спасение на Румъния" посочи, че "министърът не контролира ситуацията" и "му липсва компетентност да ръководи министерството" в кризисна ситуация.

Президентът Клаус Йоханис също критикува вчера кабинета по този въпрос, отбелязват вестниците. Йоханис заяви, че правителството е "неспособно да управлява ситуацията с африканската чума, която има тежки последици за румънската икономика".

В. "Либертатя" цитира реакция на министъра на земеделието Петре Дая след отправените критики. Министърът каза, че е "много лесно да се сочи с пръст" и допълни, че разпространението на болестта е много мащабно. "(...) разгроми Русия и Украйна, разгроми и други държави, но те успяха да преминат първоначалния емоционален момент", каза министърът и отрече да му липсва компетентност.

В. "Евениментул зилей" пише, че Румънската разузнавателна служба е изпратила предупреждение във връзка с африканската чума по свинете още през 2016 г., тъй като тя засяга националната сигурност. Изданието посочва, че по времето, когато са били отправени предупрежденията, в Румъния на власт е било технократското правителство на Дачиан Чолош.

В. "Гъндул" цитира мнението на един от големите свиневъди в окръг Браила, който загуби десетки хиляди животни заради агресивния вирус. Според Георге Каруз "африканската чума по свинете може да бъде спряна, само ако държавата вземе всички прасета от малките стопанства и ги отведе във ферми, ръководени от професионалисти". Фермерът е загубил над 35 000 прасета заради болестта. Според него властите е трябвало да предприемат действия срещу дивите прасета в Делтата на Дунав и да информират населението своевременно. "Според мен чумата не може да бъде спряна, това е много лукав вирус, предава се чрез всичко - чрез хора, животни, по въздуха, по водата, по дрехи, чрез птици, фуражи, инструменти, чрез мишки. Има един радикален вариант. Трябва спешно да бъдат иззети всички прасета от стопанствата в цялата страна. Ако не бъде направено това, няма да бъде спасено нито едно прасе от нито една ферма", казва свиневъдът пред в. "Гъндул".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН публикува графика за ваканциите и изпитите на учениците
МОН публикува графика за ваканциите и изпитите на учениците
Столицата на Венецуела остана без ток за пореден път
Столицата на Венецуела остана без ток за пореден път