НОВИНИ

Кризата с ваксините свърши

Първата пратка ваксини за реимунизация на шестгодишните вече пристигна в България. Днес ваксините бяха разтоварени в складовете на дистрибутора. От понеделник ще бъдат разпространени в цялата страна. Предстои да се обяви втори търг, за да се осигурят всички необходими количества за следващата година.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:49, 23.12.2015
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Ваксините не са дарение, а са редовна доставка след търг на здравното министрество преди два месеца. Важно уточнение, като се има предвид, че кризата за ваксини настъпи след няколко провалени търга за осигуряване на имунизационния календар. Нито един от двамата производители на ваксини не проявяваше интерес. Договорът сега е със Санофи Пастьор, обичайният доставчик за страната.

Д-р Радосвета Филипова - противоепидемичен отдел но МЗ: В момента това е склад на дистрибутора и след стандартната процедура по засичане на спазване на хладилната верига т.е. как са пренесени в първия работен ден след празничните дни ще дойдат в нашия склад, където ще бъде направена проверка от наша страна.

Кашоните са първата пратка от 36 хиляди дози 4 валентни ваксини и 77 хиляди от 5 валентните. Най-чакани са 4-валентните, с които трябва да започне реимунизацията на 6-годишните. Тя беше отложена, защото ваксините за тях бяха пренасочени към новородените. По този договор предстои и още една пратка с шествалентни ваксини, но и те няма да стигнат за цялата 2016-та.

Д-р Радосвета Филипова - противоепидемичен отдел но МЗ: Тези количества би трябвало да стигнат, които сега получаваме заедно с договора, който сме сключили би трябвало са стигнат някъде за около 5 месеца ,ако се запази такава раждаемостта, тъй като това трудно се прогнозира.

Търгът за следващата година вече се подготвя. А тези ваксини ще се разпределят от районните центрове по здравеопазване от понеделник. Пътят им до личните лекари ще е малко по-бавен заради изискването за транспорт при специален температурен режим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконно отсечени коледни елхи в София
Незаконно отсечени коледни елхи в София
Новата френска конституция вписва режима на извънредно положение
Новата френска конституция вписва режима на извънредно положение