Нови стъпки към решаване на кризата в Института по метеорология. Министърът на образованието се е заел лично да посредничи в комуникацията между Института и БАН. До утре общото събрание на Института по метеорология трябва да оповести две имена на кандидати за изпълняващ длъжността директор.

15 милиона лева, отпуснати от държавата и разпределени от БАН по определени критерии - това е причината за конфликта между Института по метеорология и БАН, продължил 6 месеца. За всички институти имало повече пари.

проф. Бойко Георгиев - член на ОС на БАН: Увеличение получи и националния институт по метеорология и хидрология. Какво точно се случи през 2018 г., че с бюджет от един милион повече, средствата за оперативна дейност започнаха да се свършват.
д-р Васко Гълъбов - член на протестния щаб в НИМХ: Всички наблюдатели, технически персонал т.н. са на минимални работни заплати. Както знаете минималната работна заплата беше увеличена от 460 на 510 лв. и ето единия милион бива изяден.
© БНТ

От БАН са категорични - заплатите в Института по метеорология са дори по-високи от техните и въпреки това им дали пари за увеличение от 1 януари.

проф. Бойко Георгиев - член на ОС на БАН: Средствата, които са отпуснати за увеличение не са били използвани за увеличаване за възнаграждаване на работещите в института.
доц. Лиляна Вълчева - председател на национален синдикат ,,Висше образование и наука", КНСБ: Като цяло ние искахме в колективен трудов договор да запишем поне 20 % ръст на заплатите, но за съжаление получихме едно писмо от управлението на БАН, че трябва да се съобразим с техните разпоредби.
Министърът на образованието се зае да посредничи в диалога между НИМХ и БАН

Министърът на образованието се зае да посредничи в диалога между НИМХ и БАН

Решителни стъпки към разрешаване на кризата в Института по метеорология, която продължава вече 6 месеца, но се задълбочи през последните седмици.

Още не е ясно и под чия шапка ще бъде новата структура след отделянето - след образователното ,се заговори за министерството на околната среда и водите.

Утре се очаква общото събрание на учените от Института по метеорология да предложи имена за временно изпълняващ длъжността директор на Института.