НОВИНИ

Кризата във Венецуела: Жертви и ранени по границата с Бразилия

Най-малко двама души бяха убити, а десетки ранени след сблъсъци между военни и граждани по границата с Бразилия. От вчера тя е затворена. Самопровъзгласилият се за президент Хуан Гуайдо беше категоричен, че венецуелците ще получат храна и медикаменти, независимо от всички препятствия.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:32, 23.02.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Напрежението ескалира след като венецуелски военни са започнали да стрелят по граждани, опитващи се да им попречат да затворят границата с Бразилия. Тя беше затворена по нареждане на президента Николас Мадуро, за да попречи на близо 200 тона хуманитарна помощ да влязат в страната. В Туитър вицепрезидентът на страната обяви, че до второ нареждане ще бъдат затворени още три пешеходни моста И по границата в Колумбия. До момента венецуелците минаваха по тях, за да си набавят необходимата храна и медикаменти.

Вчера, на границата между Венецуела и Колумбия, на разстояние около 300 метра, се проведоха два концерта. Единият, организиран от милиардера Ричард Брансън, по искане на Хуан Гуайдо. Той присъства на изявата с още няколко лидери от Латинска Америка. По-късно даде пресконференция.

Хуан Гуайдо, лидер на опозицията: "Хора по света, днес Венецуела е в търсене на свободата си. Страната ни остава и устоява, и много скоро ще си я върнем. И ще кажем: Благодарим ви, хора по света, че отворихте вратата към свободата във Венецуела."
;

Гуайдо призова венецуелците днес да облекат светли дрехи и да се насочат към казармите в страната и мирно да помолят военните да отворят границите и да пуснат тоновете хуманитарна помощ. Вторият концерт, подкрепян от режима на Николас Мадуро, е обявен като тридневен фестивал под надслов "Долу ръцете от Венецуела".

В понеделник, в търсене на изход от кризата във Венецуела, се събира т.нар. група от Лима, в която влизат страни от Южна и Централна Америка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Спортен празник на Гребната база в Пловдив
​Спортен празник на Гребната база в Пловдив
Готови ли са българските фирми за Брекзит?
Готови ли са българските фирми за Брекзит?