Сблъсъци между военни и граждани по венецуелската граница. Според неправителствени организации има най-малко две жертви. Президентът Николас Мадуро отказва да пусне хуманитарната помощ в страната.

Сълзотворен газ и гумени куршуми летяха към всички, които се опитаха да стигна до камионите с хуманитарна помощ на границата между Венецуела и Бразилия. Венецуелци са и от двете страни на барикадата - обикновени граждани, повечето привърженици на лидера на опозицията и самопровъзгласил се за президент Хуан Гуайдо, и военни, които застават зад държавния глава Николас Мадуро.

- "Искам тази хуманитарна помощ да влезе, защото имам семейство... Те нямат лекарства! Баба ми почина, разболя се, нямаше лекарства, нямаше какво да яде..."
© БГНЕС

Не по-различна е и ситуацията на границата между Венецуела и Колумбия. По данни на колумбийските власти при сблъсъците са ранени 285 души, включително 30 колумбийци. Президентът на Венецуела Николас Мадуро, нареди да бъдат прекратени дипломатическите връзки с Колумбия. А от там започнаха изтеглянето на камионите с храни и лекарства от размирните гранични райони.

Във венецуелската столица се проведоха шествия в подкрепа и срещу Мадуро. Хуан Гуйдо призова международната общност да обмисли "всички варианти". Утре той ще се срещне с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който ще участва в среща на Групата от Лима, която ще търси изход от кризата във Венецуела. А в испанската столица Мадрид стотици венецуелци се събраха на един от площадите в града и призоваха Николас Мадуро да пусне тоновете хуманитарната помощ във Венецуела.

Венецуела къса дипломатическите си отношения с Колумбия

Венецуела къса дипломатическите си отношения с Колумбия

Напрежението във Венецуела не стихва. Президентът Николас Мадуро обяви тази вечер, че къса дипломатическите отношения с Колумбия, а от Каракас ще бъда...