НОВИНИ

Кризата във Венецуела: Николас Мадуро отказва да подаде оставка

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е категоричен, че няма да изпълни ултиматума на няколко европейски държави да свика нови избори. В интервю за CNN Тюрк Мадуро подчерта, че страната му не е обвързана с Европа и не е длъжна да се съобразява с исканията ѝ. Междувременно, кризата във Венецуела продължава да предизвиква противоречиви реакции по света, а Израел е поредната държава, която подкрепи самообявилия се за президент Хуан Гуайдо. Редиците на Мадуро напусна и военното му аташе.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:32, 27.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

След месеци на протести срещу управляващите, Николас Мадуро все така остава на власт. И ако досега в основата на стабилността му стоеше подкрепата на армията, то решението на военното аташе във Вашингтон да се отрече от правителството, може да се окаже повратен момент за президента. Полковник Силва определи действащите управляващи като "узурпатори" и призова и други висши военни да застанат на страната на опозицията.

полковник Хосе Силва, военно аташе на Венецуела: Николас Мадуро е човекът, отговорен за всички изчезвания и убийства на хора в страната.
;

Самопровъзгласилият се за президент опозиционер Хуан Гуайдо не потвърди, но и не отрече, че води преговори с членове на правителството. Изказа и благодарност към европейските държави, които настояха за свикване на нови избори.

Хуан Гуайдо, лидер на опозицията: Искам да благодаря на ЕС за това, че подкрепят битката на Венецуела за демокрация и че признават нашата легитимност.
;

Кризата в Каракас предизвика скандали и по време на Съвета за сигурност на ООН.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Днес постигнахме огромна победа в ООН. Победа за Венецуела, победа за истината, подкрепена от повечето държави от Съвета за сигурност. Майк Помпео си тръгна от заседанието. Тръгна си.

След като прекратиха дипломатическите си отношения, Вашингтон и Каракас си дадоха 30-дневен срок, в който да разкрият т.нар. "служба за защита на интересите на страната" - практика на държавите, които все пак имат желание да поддържат някакъв контакт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В София се проведе седмица на игрите
В София се проведе "седмица на игрите"
В Полша се проведе церемония в памет на жертвите на Холокоста
В Полша се проведе церемония в памет на жертвите на Холокоста