Хуан Гуайдо ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. Външното ни министерство е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права, се посочва още в документа. Междувременно деветнадесет страни от Европейския съюз признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела и призоваха за свикването на нови избори. С позиция за Венецуела излезе и Групата от Лима.

Американските държави от Групата от Лима призоваха венецуелската армия да подкрепи опозиционния лидер Хуан Гуайдо.

В обща декларация, приета на кризисна среща в Отава, единадесет от 14-те страни в регионалната организация приканиха венецуелските въоръжени сили да проявят лоялност към временния президент. Те настояха преходът към демокрация във Венецуела да се извърши бързо, но без насилие и без чужда въоръжена намеса.

Кристия Фрийланд, министър на външните работи на Канада: Искам да се спра на въпроса за външна военна намеса. Много важна е точка 17 от нашето комюнике, което приехме, а именно, че "държавите от Групата от Лима подкрепят мирен преход чрез политически и дипломатически средства и без използването на сила".
Групата от Лима в подкрепа на опозицията във Венецуела

Групата от Лима в подкрепа на опозицията във Венецуела

Деветнадесет страни от Европейския съюз признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. По-рано Италия блокира общоевропейско признаване на Г...

Николас Мадуро нарече "отблъскващ и жалък" призива на Групата от Лима и разкритикува европейските държави, които признаха председателя на парламента за временен президент.

Освен това Мадуро отхвърли хуманитарна помощ от САЩ и заяви, че се е обърнал към папата за подкрепа и посредничество за излизане от кризата.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Няма да допусна да обиждат венецуелския народ. Ако искат да помогнат на Венецуела, да сложат край на блокадата и санкциите, да освободят държавните банкови сметки.
© БГНЕС
МВнР: Венецуелският народ трябва сам да определи своето бъдеще

МВнР: Венецуелският народ трябва сам да определи своето бъдеще

Министерството на външните работи на Република България е убедено, че венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, осно...

Хуманитарна помощ бе поискана от изпълняващия длъжността президент Хуайн Гуайдо, който изрази надежда, че тя скоро ще пристигне в страната. Той благодари и на европейските правителства за оказаната подкрепа.

Хуайн Гуайдо, председател на парламента на Венецуела: Два са важните въпроси в краткосрочен план - защита на активите на Венецуела в Европа и искането за хуманитарна помощ. Добрата новина е, че от Германия идва помощ от 6 милиона евро, а Канада ще даде допълнително 53 милиона канадски долара.

А междувременно, представители на опозиционния лидер съобщиха, че на 14 февруари във Вашингтон ще се състои конференция за хуманитарна помощ за Венецуела.