НОВИНИ

В Румъния: Кризата за персонал ускорява автоматизацията на производството

"Предприемач на годината" в Румъния, генералният директор на румънското предприятие за порцеланови и керамични изделия ИПЕК Кристиан Ковачу казва, че с програмата си за автоматизация на производството е постигнал ефективност от 17-18 евро на човек на час, като до 2020 година намерението е да достигнат до 40-45 евро на човек на час производителност, пише днес вестник "Зиарул финанчиар".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:11, 13.06.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
румъния кризата персонал ускорява автоматизацията производството

Чрез автоматизацията успяхме през миналата година да увеличим заплатите на служителите с 28 процента, отбеляза още Ковачу.

Кризата за персонал се отразява и на ИПЕК, с бизнес за близо 22 милиона евро и производство на 40 милиона изделия годишно. Компанията има все повече поръчки, които обаче не може да извърши заради недостатъчния брой кадри, поради което е ускорено въвеждането на програма за закупуване на индустриални роботи.

Емигрирането на работна сила, както и разширяването на дейността на някои компании в централната и западната част на Румъния стана причина за масов дефицит на работна ръка по тези места. Поради тази причина компаниите търсят начини за привличане и задържане на персонала си, което доведе до значително увеличаване на заплатите, отбелязва изданието.

Румънският печат и днес коментира очакваните евентуални промени в правителството, начело със Сорин Гриндяну. В очакване на заключенията от анализа на дейността на кабинета, което ще стане на заседание на изпълнителния комитет на управляващата Социалдемократическа партия в сряда, в СДП се очертава и крило на поддръжници на Гриндяну, пише по темата вестник "Ромъния либера". Организацията, която е решена да подкрепя до край Сорин Гриндяну, е тази в западния окръг Тимиш. СДП има над 50 кмета в Тимиш, окръжният управител също е от редиците на партията, отбелязва изданието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов алманах представя чувствителните зони по българското крайбрежие
Нов алманах представя чувствителните зони по българското крайбрежие
Образователен проект „Твоят час” в Русе
Образователен проект „Твоят час” в Русе