НОВИНИ

Кризисен щаб ще се бори с изсъхването на горите в Родопите

Кризисен щаб създава Министерството на земеделието, за да се бори с изсъхването на горите в Родопите. Това обяви министър Румен Порожанов при посещението си на Националния събор на овцевъдите край Смолян.

Цанка Николова
от Цанка Николова Величка Петкова
18:11, 02.09.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Земеделският министър коментира и другата нашумяла тема за заразените с фипронил яйчни продукти. В страната ни проверките на ферми - производители на яйца и птичи продукти до момента не са констатирали употреба на фипронил. Според министър Порожанов обаче трябва да очакваме нови сигнали за заразени вносни продукти. Това ще е и една от основните теми на предстоящия вдругиден Съвет на министрите на земеделието в Талин.

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: В момента информационната система бълва, непрекъснато се качват от всички страни членки констатирани партиди за яйчен прах, за други... Нека да кажем още веднъж в Европа проблемът е много много по-сериозен, както се казва там много яйца са изяли.


;

Другият сериозен проблем за земеделското министерство са нападнатите от корояд гори в Родопите. Заради вредителя цели групи дървета изсъхват.

Румен Порожанов: Самата болест е така много упорита. Самите насекоми са доста мобилни и за съжаление начина по който трябва да се справим е почти един - добра организация, изчистване на заболелите и петната около нея, извозване на дървесината и изчистване на терена под тях.

По данни на Южноцентралното горско предприятие, което работи на територията на Смолянска и Кърджалийска област заболелите гори са 1 милион и 200 хиляди кубика. Дървосекачески фирми вече работят на терен, но работниците и техниката са недостатъчни, констатира земеделският министър. Тази седмица с промяна в наредбата са ускорени административните процедури, които до сега пречеха на работата.

Ботьо Арабаджиев - директор на ЮЦДП: Сега трябва да се наблегне по-скоро към съхнещите, защото короядът е в съхнещите насаждения, а не в изсъхналите. И сега пренасочваме усилията в съхнещите, тези които жълтеят в момента, за да може да ограничим разпространението към следващи територии. И благодарение нали на тази промяна в наредбата е възможно сега да работим в тези насаждения.

Горските са категорични, че колкото по-бързо се прибере засегнатата дървесина, толкова по-бързо ще се справят с проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Токсичен облак над Южен Мадрид
Токсичен облак над Южен Мадрид
Отлично начало за ансамбъла на Световното в Пезаро (СНИМКИ)
Отлично начало за ансамбъла на Световното в Пезаро (СНИМКИ)