НОВИНИ

Кризисна среща в Брюксел за ядреното споразумение с Иран

Кризисна среща в Брюксел на министрите на външните работи на ЕС. Основната тема е съдбата ядреното споразумение с Иран. Очаква се още съветът на първите дипломати да се опита да излезе с обща позиция относно газовите сондажи на Турция в кипърски води.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
15:56, 15.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Европейският съюз отчаяно търси начин да прекрати ескалацията на напрежението между САЩ и Иран и да запази живо ядреното споразумение - след оттеглянето на Вашингтон миналата година и стъпките на Техеран към възстановяване на обогатяването на уран.

Жан-Ив льо Дриан, министър на външните работи на Франция: Европейците трябва да останем единни по въпроса, да демонстрираме воля да върнем Иран на масата за преговори. Техеран реагира неправилно на неправилното изтегляне на САЩ от споразумението.
Джереми Хънт, министър на външните работи на Великобритания: Още поне година му остава на Иран, за да разработи ядрено оръжие. Но възможността да спасим споразумението става все по-малка.

Все пак, това е най-добрият път Близкият изток да остане свободен от ядрени оръжия, гласи европейската позиция. Освен това, Иран не може да иска от Европа да направи повече за спасяване на споразумението, ако сам го нарушава.

Още една водеща тема има заседанието в Брюксел, което съвпада с третата годишнина от опита за преврат в Турция.

Федерика Могерини, върховен представител по външната политика на ЕС: Солидарността ни с турския народ е извън съмнение. Но днес трябва да решим как да реагираме по отношение на сондажите в кипърски води.

Дали и какви санкции да бъдат наложени на Турция в знак за солидарност с Кипър - това е вторият въпрос, на който външните министри трябва да дадат отговор днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият Европарламент започна втората си сесия в Страсбург
Новият Европарламент започна втората си сесия в Страсбург
Tони Димитрова със специален концерт по БГ Радио в памет на Ана Мария Тонкова
Tони Димитрова със специален концерт по БГ Радио в памет на Ана Мария Тонкова