НОВИНИ

Европейският съд по правата на човека не е забранявал кръщенетата на бебета в ЕС

Социалните мрежи гръмнаха от псевдоновина..., която обиколи интернет пространството и провокира множество реакции, както у нас, така и по света. Става въпрос за стряскащото заглавие, че от март кръщенетата на бебетата стават незаконни в Европейския съюз. За всички е ясно, че става въпрос за лъжа, но вижте каква е историята на тази публикация и как работи деизнформацията.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:17, 24.01.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Италианският сайт www.ilgiomale.it публикува първи новината редом до други публикации за НЛО в Мексико и за жена, която е родила на 95-годишна възраст. Оттук започва историята на новината, която заживява свой собствен живот в интернет.

Първо редица италиански сайтове я препечатват, а после тя излиза извън територията на страната. В нея се разказва за италианка, която е спечелила дело в Европейския съд за правата на човека за отмяна на кръщенето на сина й, тъй като не е дала разрешение. Според публикацията, съдът е постановил, че това е в нарушение на техните свободи и въз основа на член 3-ти от Международната конвенция за правата на детето, кръщенетата са в ущърб на интересите на децата.

Решенията на Европейския съд са обвързващи за страните-членки на съюза и оттам италианският жълт сайт вади заглавието, че кръщенетата стават престъпление. Една-единствена италианска медия решава все пак да провери случая и се получава категорично опровержение от Европейския съд за правата на човека. Дезинформацията, обаче, не спира, а някои сайтове дори твърдят, че предстои официална пресконференция от Ватикана по случая.

Оказа се, това не е първият случай, в който тази новина циркулира в интернет-пространството. През 2014-та година тя е публикувана в италианския вестник "Либеро Куитидиано", а тогава Европейският съд за правата на човека дори излиза с официално опровержение. Фалшивата новина принуди много медии по света да изтеглят публикациите и да се извиняват на читателите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антиправителствен протест в Молдова
Антиправителствен протест в Молдова
Дете оцеля след падане от кабинка на Симеоновския лифт
Дете оцеля след падане от кабинка на Симеоновския лифт