Екоактивистката Грета Тунберг вдъхнови британски учени. Вид бръмбар, който се съхранява в природонаучния музей в Лондон, беше кръстен на шведското момиче.

Грета Тунберг може и да не получи Нобелова награда за мир, но ѝ беше оказана изключителна чест - бръмбар вече носи нейното име. Този вид насекомо е открит през 60-те години на миналия век в Кения и изпратен в Природонаучния музей в Лондон.

Десетилетия наред бръмбарът стои забравен в складовете на музея без име. До момента, когато учените решават, че шведската тийнейджърка заслужава да бъде кръстен на нея с посланието колко важно е опазването на естествените местообитания и животинските видове, които живеят там.

Д-р Майкъл Дарби, Природонаучен музей в Лондон: Бях впечатлен колко успешна е тя в насърчаването на усилията срещу климатичните промени и особено от речта й в ООН. Това дълбоко се запечата в мен. От този момент я смятам за много специална.

А в този британски музей очевидно имат обичай да кръщават насекоми на популярни личности. Например вид мушица се казва Бионсе, а паяк - Дейвид Бауи.