НОВИНИ

Кръстовден е! Хиляди вярващи го посрещат на Кръстова гора

Православната църква почита Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан още Кръстовден. На днешния ден празнува един от Дванадесетте велики християнски празника, посветени на земния живот на Иисус Христос и Дева Мария. Хиляди вярващи и тази година изкараха нощта под открито небе в местността Кръстова гора в Родопите. Там беше отслужена Света литургия и изложена за поклонение частица от разпятието на Христос.

bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 14.09.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Преданието разказва, че точно на това място е била скрита частица от Кръста, на който бил разпнат Спасителят. Затова хората вярват, че мястото има чудодейна сила. Теидват за да могат да опростят греховете си и се молят за здраве.

Васил Колев: "Идваме за здраве за берекет за много неща по принцип искаме да си имаме детенце. Това място е силно място и ще се сбъднат нашите молитви."

Хората спят под звездите в планината, защото вярват, че именно днес в нощта срещу Кръстовден, Господ слиза на земята и изпълнява всяко тяхно съкровено желание.

Живка Спирова: "Идвам 13 години и сега 14-та и вярвам много Вярата ме крепи Вярата и надеждата и се чуствам добре на 70 години съм не знам какво е хапче не знам какво е лекарство и затова идвам тука защото нещо ме крепи силата която помага тука."

На хълма над манастира „Света Троица” са изградени параклиси, посветени на всеки един от 12-те апостоли. Край извор с името Гълъбичката хората и тази година събираха камъчета от пътеката.

Митко Пуев: "Да, събирам, защото съм силно вярващ и малко пострадал в живота. Ето виждате намерих образ. Значи Господ те упътва, но трябва да търсиш силата му."

Вярващите отнасят намереното в домовете си за да продължи да ги пази силата на Кръстова гора. Преди отново догодина да се върнат в планината под звездите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветна градина върху тротоара скара жители на Калековец
Цветна градина върху тротоара скара жители на Калековец
Няма данни за щети и пострадали след земетресението в Перник
Няма данни за щети и пострадали след земетресението в Перник