Православната църква почита Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан още Кръстовден. На днешния ден празнува един от Дванадесетте велики християнски празника, посветени на земния живот на Иисус Христос и Дева Мария. Хиляди вярващи и тази година изкараха нощта под открито небе в местността Кръстова гора в Родопите. Там беше отслужена Света литургия и изложена за поклонение частица от разпятието на Христос.

Преданието разказва, че точно на това място е била скрита частица от Кръста, на който бил разпнат Спасителят. Затова хората вярват, че мястото има чудодейна сила. Теидват за да могат да опростят греховете си и се молят за здраве.

Васил Колев: "Идваме за здраве за берекет за много неща по принцип искаме да си имаме детенце. Това място е силно място и ще се сбъднат нашите молитви."

Хората спят под звездите в планината, защото вярват, че именно днес в нощта срещу Кръстовден, Господ слиза на земята и изпълнява всяко тяхно съкровено желание.

Живка Спирова: "Идвам 13 години и сега 14-та и вярвам много Вярата ме крепи Вярата и надеждата и се чуствам добре на 70 години съм не знам какво е хапче не знам какво е лекарство и затова идвам тука защото нещо ме крепи силата която помага тука."

На хълма над манастира „Света Троица” са изградени параклиси, посветени на всеки един от 12-те апостоли. Край извор с името Гълъбичката хората и тази година събираха камъчета от пътеката.

Митко Пуев: "Да, събирам, защото съм силно вярващ и малко пострадал в живота. Ето виждате намерих образ. Значи Господ те упътва, но трябва да търсиш силата му."

Вярващите отнасят намереното в домовете си за да продължи да ги пази силата на Кръстова гора. Преди отново догодина да се върнат в планината под звездите.

Хиляди се събраха на Кръстова гора

Хиляди се събраха на Кръстова гора

Хиляди вярващи се събират на Кръстова гора в навечерието на големия християнски празник Кръстовден. По традиция свещената литургия ще бъде отслужена п...