НОВИНИ

Православната църква почита Кръстовден

Днес Православната църква почита Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан още Кръстовден. Хиляди вярващи и тази година изкараха нощта под открито небе в местността Кръстова гора в Родопите. Там беше отслужена Света литургия и изложена за поклонение частица от разпятието на Христос. В народните вярвания денят се свързва с края на лятото и началото на есента.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев, Стоян Станчев
12:01, 14.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Преданието разказва, че точно на това място е била скрита частица от Кръста, на който бил разпнат Спасителя. Затова хората вярват, че местността има чудодейна сила. Те идват тук за да се помолят за здраве:

Мая Андонова от Кюстендил: Затова съм и дошла, защото вече ми се е случвало едно чудо с голямата ми дъщеря и се надявам отново да ми се случи. Вярвам... на 12 години излекува язва на дванайсетопръстника с едно преспиване на Кръстова гора.

Снежана и Христо също са в планината на празника с очакването да сбъднат надеждите си:

Снежана Николова: И вярвам много силно в Господ и се надявам, че ще ми помогне да имам рожбичка.
Христо Христов: От 12 години сме женени и нямаме дете и затова дойдохме тука на това свято място и довечера, така нали и легендата гласи, че Господ слиза на земята и изпълнява желания на тези, които вярват силно.

На върха на хълма зад новата църква са изградени параклиси, посветени на 12 апостоли и е поставен железен кръст, който всеки вярващ трябва да докосне.

Ивайло Иванов - град Велико Търново: Казват, че на Кръстовден небето се отваря и всички молитви се чуват, ние точно това правим, молим се.

Търпението и чистите помисли на вярващите са най-важни, казват всички, защото очакването да докоснеш кръста е само началото на пътя за сбъдването на мечтите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакцията в София е срещу ръководители на организирана престъпна група
Спецакцията в София е срещу ръководители на организирана престъпна група
Оставиха в ареста мъжа, който блъсна и уби балетист във Варна
Оставиха в ареста мъжа, който блъсна и уби балетист във Варна