Новите осем метростанции на софийското метро вече са изградени, започва работа по обзавеждането им. До края на годината вече ще могат да се използват от гражданите. Новите 8 км от третата линия на метрото бяха прокопани от тунелопробивната машина, която тръгна от "Красно село" и днес излезе на повърхността на бул. „Янко Сакъзов“.

София

Днес на метростанция „Театрална“ освен прах и шум, имаше много радост и усмивки от успешно изпълнената мисия на така наречената „къртица“.

Последната си копка тунелопробивната машина направи на бъдещата метростанция на бул. „Янко Сакъзов“. Тук тя ще бъда разглобена и извадена от земята.

Работата по пробиването на тунела продължава в посока бул. „Владимир Вазов“, но по друг способ.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Така, че машината „Витоша“ свърши своята работа по третата линия на метрото, поне засега и можем да очакваме вече довършителните дейности.

Освен до „Театрална“, до края на годината столичани ще могат да се возят и до метростанциите „Орлов мост", „Патриарх Евтимий", „Христо Ботев", „Медицинска академия", „България", „Цар Борис III" и „Мизия", а през 2020 г. и до Горна Баня.

​Софийското метро с европейско отличие

​Софийското метро с европейско отличие

Софийското метро получи европейско отличие за най-добро транспортно обслужване на гражданите. Сертификатът се присъжда от Европейските бизнес награди....

А утре на Общинския съвет ще бъде гласувана промяна в устройствения план на София, за да станат възможни и планираните разширения на първия и третия метролъч.

инж. Стоян Братоев, директор „Метрополитен“ ЕАД: Утре ще се гледа заданието, решение, за да се стартира изменение на Общия устройствен план, за да може действително да се подготви и регулационно трасетата за по-нататъшното развитие на метрото.

Едното разклонение ще е от спирка „Бизнес парк“ до Симеоновския лифт на Витоша, а второто от Военната академия към зала „Арена Армеец“ и до Окръжна болница. Строителство и на двете трябва да започне през 2021 г.