НОВИНИ

12 души загинаха при кървав атентат в центъра на Истанбул

Кървав атентат в сърцето на Истанбул. 12 души загинаха, а десетки са ранени при взрив на кола-бомба в центъра на турския мегаполис. Мишена на терористите е бил полицейски автобус. Няма информация за пострадали български граждани. Все още никой не е поел отговорност за нападението, но подозренията на турските власти веднага паднаха върху забранената в Турция ПКК.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:25, 07.06.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

8:30 сутринта, час-пик, оживено кръстовище, близо до площад Баязид, в центъра на Истанбул. Мощен взрив убива на място 11 души, ранява тежко близо 40. Ударната вълна е нанесла сериозни материални щети на близките сгради и автомобили. По непотвърдена информация, секунди след като избухва бомбата, проехтяват и изстрели.

;

Реакцията на властите е светкавична - вече има четирима задържани по случая. Намиращите се в близост сгради са евакуирани, а полицията отцепи периметъра на атентата. Екип сапьори започва издирване на още експлозиви. Нито една групироивка не е поела отговорност за нападението, но очаквано забранената в Турция групировка ПКК беше посочена като основен заподозрян. Президентът Ердоган се закани, че няма да остави нападението без последствия.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: "Терористичната атака е насочена срещу, хората, отговорни за нашата сигурност. Това е непростимо. За това ще продължим да се борим срещу тези терористи - безстрашно и неуморно, до края!"

Това е четъртото терористично нападение в Турция само от началото на годината.

;
Ридван Алп, свидетел: "Чухме силен взрив. Бомбата избухна точно в момента, в който минаваше полицейският автобус. Колата с експлозивите просто си седеше тук, очевидно са чакали точния момент, за да натиснат детонатора. След това всичко се напълни с линейки и полиция."

Експлозията става в гъстонаселения квартал Везеджилер, близо до популярна туристическа дестинация. В района е и сградата на Истанбулския университет, където тече изпитна сесия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брекзитът преориентира поляците за работа към Германия
Брекзитът преориентира поляците за работа към Германия
Дъга над София - 18 ч.
Дъга над София - 18 ч.