НОВИНИ

Кръводарителска кампания в Русе

Мащабна кръводарителска кампания започва от утре в Русе. В продължение на 23 дни в различни пунктове в града русенци се приканват да дарят кръв. В кампанията ще се включи и актьорът Асен Блатечки, който на 7 декември ще играе на Голямата сцена в Доходното здание в „Малко комедия”.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
21:05, 30.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

„Кръвта не е за продан – тя е подарък!” – това е мотото на кампанията, организирана от Университетската болница, Русенския университет, Българския червен кръст и Кръводарителския център в града.

Една от целите ѝ е да се противопостави на нерегламентираната търговия с кръв – Центърът по трансфузионна хематология ежедневно е окупиран от хора, които предлагат кръв срещу заплащане.

Д-р Йосиф Новаков – заместник-председател на борда на УМБАЛ – Русе
"Ние ги познаваме, ние ги знаем, виждаме какво се случва. Убеден съм, че това, което се случва тука, се случва във всеки един град… Някога доброволното даряване на кръв беше много често. С течение на времето те изгубиха това усещане и се отвори ниша."

През първите 6 месеца на годината 2 530 души са дали кръв в центъра в Русе, от тях доброволци са били само 22-ма.

Антоанета Ябанозова – експерт Младежки и социални дейности към БЧК - Русе
"Аз обичам личния пример. Затова аз лично се стремя да им дам този пример. Отделно, когато нашите по-големи доброволци дарят кръв, дават личен пример, затова че няма нищо страшно и с едни 400 мл можем да спасим човешки живот."

Единият кръводарителски пункт ще е във фоайето на Хирургичния блок и от 1 до 23 декември във всеки работен ден от 12 до 16 часа. От полицията утре също ще се включат в кампанията, на 5, 6 и 7 пункт ще има в Русенския университет, а на 14 декември – в областна администрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пилотът на разбилия се в Колумбия самолет съобщил за недостиг на гориво
Пилотът на разбилия се в Колумбия самолет съобщил за недостиг на гориво
Десетки цивилни са загинали днес при боевете в Алепо
Десетки цивилни са загинали днес при боевете в Алепо