Започна Национална кръводарителска кампания, в която Варна участва активно. Екипите на Районния център по трансфузионна хематология в продължение на два месеца и половина ще посетят средните училища и университетите в града.

Варна

Кампанията е насочена към младите хора. Сред първите във Варна, дарили кръв, са възпитаниците на Професионалната гимназия по електротехника.

Намаляващият брой на доброволните кръводарители у нас през последните години се превръща в сериозен проблем, затова е важно все повече младежи да бъдат приобщени към каузата.

Живка Москова, директор на Професионалната гимназия по електротехника: Такива кампании учат децата да бъдат добри и да помагат на хората.

Често количеството кръв не достига, а Районният център по трансфузионна хематология във Варна обслужва болниците в цяла Североизточна България.

Д-р Жанина Йорданова - директор на Районния център по трансфузионна хематология във Варна: Ежедневно експедираме между 50 и 100 единици кръв и кръвни съставки, което е една не малка консумация. За жалост постъпленията, които са в нашия център, са доста по-малък брой.

В края на октомври и началото на ноември в кампанията, която ще продължи до 12 декември, ще се включат и университетите в града.