Истанбулската конвенция противоречи на основния закон. Решението е на Конституционния съд и беше взето с 8 на 4 гласа. Конституционният съд беше сезиран по казуса от 75 депутати от ГЕРБ. Обсъждането на Конвенцията и дебатите около ратификацията й бяха белязани от силен обществен интерес.

Решението на съдиите дойде близо половин година след като делото влезе в Конституциония съд. Писмени становища и правни мнения са представили президентът, министрите на външните работи, правосъдието, здравеопазването, Държавната агенция за закрила на детето, както и редица НПО-та.

След решението на КС за Истанбулската конвенция: Противоречиви реакции в НС

След решението на КС за Истанбулската конвенция: Противоречиви реакции в НС

В деня на последното заседание на парламента за този политически сезон, реакциите в парламента във връзка с решението на Конституционния съд варираха...

В решението си съдът посочва, че въпреки безспорните си положителни страни, Конвенцията е вътрешно противоречива и това противоречие създава двупластовост в нея. Така съдържанието на част от разпоредбите й излиза извън декларираните цели на Конвенцията и нейното наименование.

Според мнозинството от конституционните съдии, ратификацията на документа на Съвета на Европа би наложила в България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния. Според магистратите, ако обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент.

Според КС Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията

Според КС Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията

Осем от 12-те конституционни съдии са на мнение, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не с...

С особено мнение са се подписали съдиите - Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров. След днешното решение Народното събрание няма да може да ратифицира конвенцията, освен ако не реши да промени Конституцията.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е съставена на 11.05.2011 г. в Истанбул и е подписана от България на 21.04.2016 г.

След решението на КС: Има ли още възможности да приемем Истанбулската конвенция

След решението на КС: Има ли още възможности да приемем Истанбулската конвенция

Истанбулската конвенция противоречи на основния закон на България, реши днес Конституционният съд. Обсъждането на Конвенцията и дебатите около ратифик...