От спешен ремонт на покрива и цялостната конструкция се нуждае къщата музей в свищовското село Горна Студена. В нея се е помещавала главната квартира на руската Дунавска армия през 1877 г. В момента обаче заради течовете автентичните експонати потъват в мухъл, а сградата е на път да се саморазруши.

Горна Студена, Свищов

По идея на Стоян Заимов през 1907 г. къщата става музей. Днес обаче уредникът развежда с притеснение посетителите. Миналата година жена пропаднала в дупка върху прогнилия от течовете дървен под на фоайето. Тогава бил направен частичен ремонт на покрива.

Елена Адамова – уредник на музея: „Има нужда покривът на цялата къща музей да бъде сменен, защото на няколко места се появяват течове и по стените. Самият таван, където са били течовете, всичко е в мухъл, в изгнили дъски. Освен това оръдията – те са 5 – всички се нуждаят от ремонт.”

От кметството обясниха, че тази година са кандидатствали за финансиране по проект „Красива България”, но не получили средства. Освен къщата, от облагородяване се нуждаят и 100-годишните дървета, които са разположени в парк на площ 50 дка.

Лорета Костадинова – кмет на село Горна Студена: „За парка 10-ина хиляди лева биха ни стигнали, но за къщата – за покрива – поне едно 15 хиляди лева.”

Другата болка на хората от Горна Студена е, че музеят не е толкова популярен. До следващият август - за 110-годишнината му, те се надяват той да бъде обновен и да има повече посетители.