НОВИНИ

​Къщата-музей на Добри Чинтулов в Сливен има спешна нужда от реставрация

Къщата-музей на Добри Чинтулов в Сливен има спешна нужда от реставрация, каза Росица Георгиева, уредник в отдел "История на българските земи 15 - 19 век" в Регионалния исторически музей в Сливен.

bnt avatar logo
от БТА
10:07, 22.03.2018
Чете се за: 01:58 мин.
У нас
​къщата музей добри чинтулов сливен спешна нужда реставрация

Преди да стане музеен обект, сградата е била в много лошо състояние. Впоследствие е била почти отново построена. Тя е откупена от наследници на фамилията. В момента е собственост на община Сливен. Липсва проект за реставрация и консервация. Музеят не може да кандидатства по проекти за реставрация, защото юридически е ползвател на имота.

Къщата, в която днес се помещава музейната експозиция, посветена на Добри Чинтулов, е построена в средата на 50-те години на 19 век, разказа Георгиева. Тя е изградена от него и брат му Иван. Някои погрешно смятат, че това е родната къща на поета, която се е намирала в близост до сегашната сграда. Тя е типична за сливенската градска архитектура - с хает /навес/, отворена, несиметрична. Интересен факт е, че в къщата на Чинтулов за пръв път в града се появява руски самовар и печка.

Музейна сбирка там има от 1961 година, като настоящата е открита през далечната 1975 година. На първия етаж се намира фото-документална експозиция с копия на различни документи, свързани с живота на поета, снимки, преписи от негови творби и др. Повечето от документалните материали за Чинтулов се съхраняват във фонда му в Български исторически архив в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в столицата.

Вторият етаж показва интериор, характерен за сливенската градска къща от средата на 19 век. Вещите, останали от него са много малко - изложена е една флейта, запазен е и неговият личен печат, но той не е сред експонатите. Причината за това е, че преди години ценната вещ е била открадната. Въпреки че впоследствие е върнат, печатът повече не е изложен. В спалнята е показано писалището на Добри Чинтулов, мастилница, които са предадени от семейството на неговия брат.

Много малко снимки на поета са останали. В сливенския музей разполагат със снимка на семейството му - със съпругата му Анастасия, дъщеря на Добри Желязков - Фабрикаджията, и синът им Петър. Другата снимка е от 1873 година със сливенски учители и ученици. Третата снимка е от 1871 година от първия Църковно-народен събор. Куриозен е фактът, че заради известна прилика масово досега се е използвала снимка не на Чинтулов, а на казанлъшкия учител Филип Велев.

Фотосът е направен на учителски събор в Пловдив през 1870 година, като сливенският поет даже не е присъствал. Няма обяснение как е станала замяната. По думите на Георгиева, на всички снимки Чинтулов е с шапка, има прилика с неговия колега - учител, но със сигурност не е той. Кметът на Сливен Стефан Радев съобщи, че е входирал в Общинския съвет предложение за промяна на образа на почетния знак на общината. Така след дълги години на една от емблематичните личности на града ще бъде оказана дължимата почит.

Къщата-музей на Чинтулов е най-старата музейна експозиция в града, каза още Росица Георгиева. От дълго време музейните работници се опитват да направят нова, която да отговаря на съвременните изисквания на музейния посетител. Те са направили нова тематична структура и нов тематико-експозиционен план, като в него са включени най-новите изследвания за Чинтулов и културата през Възраждането. Сред основните теми са семейството на Добри Чинтулов, обучението му в Одеса, влиянието на руската култура върху него, учителстването му в Сливен и Ямбол, дейността му като читалищен деец /той е сред основателите на читалище "Зора" в Сливен/, дейността му като деец на Църковно-националното движение и др.

Къщата е в район, богат на исторически паметници на културата, в близост се намира Първата държавна текстилна фабрика, къщата на Паткоолу, Арнауткината къща. До къщата-музей на Чинтулов е и Текстилният музей, филиал на Националния политехнически музей. Разположението на този музеен обект дава възможност за подчертан интерес към него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Преустановено е движението на влаковете между гарите Долна Махала и Карлово
​Преустановено е движението на влаковете между гарите Долна Махала и Карлово
Вечно цъфтящи растения и екзотични дръвчета на Цветна пролет в Пловдив
Вечно цъфтящи растения и екзотични дръвчета на "Цветна пролет" в Пловдив