НОВИНИ

Къщата на Пейо Яворов вече е собственост на Столичната община

Къщата на Пейо Яворов в София вече е собственост на Столичната община. Емблематичната сграда на улица "Раковски" беше продадена на търг за около 1 300 000 лева. Къщата ще бъде ремонтирана и ще остане музей.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:14, 27.09.2019
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Повече от 100 години къщата на улица "Раковски" в София пази много документи и архивни материали свъзрани с Пейо Яворов и съпругата му Лора.

Атанас Капралов - директор Националния литературен музей: Те са живели тук от 1912 до 1913-а година, когато Лора се прострелва смъртоносно, а поетът ослепява. Той не почива тук, той се прострелва по-късно на улица Солунска.

Къщата става музей през 1976-та година. През 93-та е реституирана. Собствениците ѝ се сменят често, а преди около година е обявена на търг от частен съдебен изпълнител. След 2 неуспешни опита Столчината община откупи сградата за близо милион и 300 хиляди лева.

Тодор Чобанов - заместник-кмет по култура и образование на СО: Тя ще бъде реставрирана в духа на най-добрите практики за опазване на подобни сгради. Там всеки българин ще може да се докосне до паметта на бележития българин.
Атанас Капралов - директор Националния литературен музей: Тя и до ден днешен беше отворена за посетители, но ние нямахме гаранциите, че тя ще бъде къща музей Яворов, защото беше в частни ръце. Оттук нататък общественият интерес е гарантиран.

Стопанин на къщата остава Националният литературен музей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдеще в медицината: Представиха роботизирана 3D хирургия в София
Бъдеще в медицината: Представиха роботизирана 3D хирургия в София
Съдийската колегия на ВСС с позиция за освобождаването на Джок Полфрийман
Съдийската колегия на ВСС с позиция за освобождаването на Джок Полфрийман