Исторически момент за къщата музей на Пейо Яворов. От днес домът на поета официално е собственост на Столичната община. Заместник-кметът Тодор Чобанов прие документите на имота от частен съдебен изпълнител, месец след като беше купен на търг за близо 1 300 000 лева. Следващата година предстои укрепване и ремонт на емблематичната сграда.

Яворов и Лора живеят в къщата на ул. "Г. С. Раковски" едва година. Поетът я напуска след смъртта на своята любима през 1913 г. 50 години ще минат, докато бъде обявена за музей и още 30 от този момент, за да се окаже частна собственост.

Продажби, кредити, разруха и затваряне за посетители бележат историята на къщата след 1993 г. Днес обаче отгръщаме нова страница за дома, който отдавна е символ за България.

Тодор Чобанов, заместник-кмет на София: И сме изключително щастливи, че на днешния ден я приемаме окончателно като наша собственост. Ние нямаме никакви задължения и ангажименти, така че ние поемаме обекта в състояние, което ни позволява като пълноправен собственик да го реставрираме оттук нататък.
Васил Панчев, предишен собственик: Това което искахме, го постигнахме. Къщата вече е там, където трябва да бъде ѝ е мястото.

Козметичният ремонт преди 2 години върна част от красотата на къщата, но е необходимо и укрепване на сградата.

Още в средата на 80-те пукнатина в стената разделя портрета на Яворов от този на Лора. Освен символ на тяхната трагична съдба тя е знак и за конструктивните проблеми на къщата, които през следващата година трябва да бъдат отстранени.

500 000 лв. са необходими за изпълнението на вече одобрения проект.

Тодор Чобанов, заместник-кмет на София: И на третия и на първия етаж ще има допълнителни пространства.
Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей: Яворов е бил освен поет и революционер. Тук има много оръжие. Тук има много негови атрибути, които ние пазим и които се надявам, че ще получат възможност да бъдат изложени при следващия ремонт.

Националният литературен музей ще продължи да стопанисва къщата музей на Пейо Яворов. Празничният повод беше отбелязан с литературно четене пред дома на поета.